Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θέλει ο Κυριάκος στα δείπνα με τους γαλάζιους βουλευτές

Η σύσφιξη των σχέσεων και η απάντηση σε φήμες και μουρμούρες. Ποια στελέχη αναμένονταν χθες το βράδυ σε ψαροταβέρνα στο Μικρολίμανο. Στα ύψη οι τόνοι ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας.

Τι θέλει ο Κυριάκος στα δείπνα με τους γαλάζιους βουλευτές

Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές της ΝΔ δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα στενές. Κάτι που αποτυπώθηκε εμφανώς και στις εσωκομματικές εκλογές, όταν -ειδικά στον πρώτο γύρο- η στήριξη που είχε από τους συναδέλφους του ήταν από ανύπαρκτη έως ελάχιστη. Μετά τη νίκη του και την ανάληψη της αρχηγίας, η προσέγγιση των γαλάζιων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ένα από τα μεγάλα του στοιχήματα. Καθόλου εύκολο αλλά αναγκαίο, όπως και ο ίδιος γνωρίζει καλά, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενότητα σε εσωκομματικό επίπεδο και να προχωρήσει παραπέρα την αντιπολιτευτική στρατηγική του. Και αυτό προσπαθεί με αργά αλλά σταθερά βήματα, με φόντο και τη δημοσκοπική υπεροχή και την πιθανή διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ενταχθούν και τα γεύματα που πραγματοποιεί ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα με ομάδες βουλευτών του, σε μια προσπάθεια να συσφίξει τους μεταξύ τους δεσμούς και να κλείσουν εν τη γενέσει τους οποιεσδήποτε παραφωνίες και μουρμούρες για διάφορα ζητήματα που συζητούνται παρασκηνιακά.

Έτσι, μετά την Καισαριανή και τους εκλεγμένους βουλευτές κατά το 2004, με τους οποίους συνέφαγε ο πρόεδρος της ΝΔ πριν από λίγες μέρες, χθες ήταν η σειρά των… παλαιών του κόμματος να συναντηθούν με τον κ. Μητσοτάκη, αυτών που πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι του Κοινοβουλίου πριν από το 2004. Τόπος της συνάντησης ήταν η ψαροταβένα «Ζορμπάς» στο Μικρολίμανο και συνδαιτημόνες του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένονταν να είναι, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Τραγάκης, Θανάσης Μπούρας, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Καρασμάνης, Ντόρα Μπακογιάννη, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Τασούλας, Κατερίνα Παπακώστα, Δημήτρης Σταμάτης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Και τα «τραπεζώματα» δεν σταματούν εδώ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συναντήσει, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, και τους υπόλοιπους γαλάζιους βουλευτές.

Πρόθεσή του είναι να τους ευχαριστήσει για την προσπάθεια που κάνουν, να τους δηλώσει την απόλυτη στήριξή του, να τους προσδιορίσει την τακτική που έχει χαράξει και ήδη εφαρμόζει η ΝΔ, αλλά και να τους καθησυχάσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από φήμες σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζεται να… παροπλίσει πολλούς παλαιότερους βουλευτές, όχι της δικής του επιρροής, προς όφελος συγκεκριμένων νέων προσώπων, της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Μετωπική σύγκρουση

Οι συγκεκριμένες συνάξεις γίνονται στη σκιά της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για τη συμφωνία στη Βουλή και της αυριανής ψηφοφορίας, με τη ΝΔ να επιμένει στη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Το πολυνομοσχέδιο, λένε στο γαλάζιο επιτελείο, συνιστά το τέταρτο Μνημόνιο, διότι περιλαμβάνει μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του τρίτου Μνημονίου και περικλείει μέτρα που δεν βρίσκονταν σε αυτό.

Όσον αφορά στα αντίμετρα τα οποία δείχνουν να αποτελούν «σημαία» της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ, «αποτελούν τον… φερετζέ ενός πολύ επώδυνου πακέτου μέτρων και εφαρμόζονται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, απαιτούν την προηγούμενη έγκριση των δανειστών και πρωτίστως του ΔΝΤ και αφορούν μόνο το μέρος της υπέρβασης από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ».

Δια του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη, εξάλλου, η ΝΔ σχολίασε την κυβερνητική απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια: «Αφού υιοθέτησε ασθμαίνοντας τη συγκεκριμένη πρότασή μας, γιατί δεν υιοθετεί και τις υπόλοιπες προτάσεις μας (κάθε παιδί σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς, 20% μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση στον φόρο στο κρασί); Τώρα! Όχι μετά από 2 - 3 χρόνια», σημείωσε, πετώντας το γάντι στην απέναντι πλευρά και διατηρώντας τους τόνους στα ύψη. Κάτι που αναμένεται να κλιμακωθεί μέχρι αύριο το βράδυ, στην ψηφοφορία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v