Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα Μητσοτάκη από το Λονδίνο

Τι θα πει στο LSE για τον λαϊκισμό και την οικονομία. Η γραμμή που χαράζει για τη μετωπική σύγκρουση στη Βουλή. Ποιες οι βασικές καταγγελίες κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη από το Λονδίνο

Παραμονές της ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση της νέας συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σημερινή παρέμβασή του από το Λονδίνο, αναμένεται να επιβεβαιώσει το ύφος της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής που έχει χαράξει, με φόντο τη μετωπική αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα την προσεχή Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στο London School of Economics, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει την άμεση ανάγκη συντριβής του λαϊκισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αφενός με την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και αφετέρου με μοναδικό γνώμονα την αλήθεια.

Η καταπολέμηση των δυνάμεων που εκφράζουν αυτόν τον λαϊκισμό, θα πει ο κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει να γίνει με σύγχρονες αντιλήψεις και όχι με προσφυγή σε παλιές συνταγές, με την ιδιοκτησία μιας εμπροσθοβαρούς ατζέντας ουσιαστικών αλλαγών να θεωρείται βασική προϋπόθεση για να αλλάξει και ο πολιτικός διάλογος σε παγκόσμιο επίπεδο. «Φωτογραφίζοντας» τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην οποία επικράτησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, αλλά θα είναι και η πρώτη χώρα στην οποία ο λαϊκισμός θα ηττηθεί υπό τις παραπάνω συνθήκες. Πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «το μέλλον είναι να τελειώνουμε με το ψέμα και τον λαϊκισμό, που τελικά δεν επιλύουν τα προβλήματα αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα και, τελικά, στρέφονται εναντίον των ίδιων των λαών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που είχε προγραμματίσει τη συγκεκριμένη ομιλία του πολύ καιρό νωρίτερα και σίγουρα χωρίς να ξέρει ότι θα ταυτιστεί χρονικά με την κατάθεση και συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της συμφωνίας στη Βουλή, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους στενούς του συνεργάτες και προσδιορίζουν τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται στην οριστική τους μορφή, έχοντας εικόνα για την κάθε λεπτομέρεια της συμφωνίας. «Υπέγραψαν και ψηφίζουν αδίστακτα το 4ο μνημόνιο με 5 δισ. νέα μέτρα που πλήττουν κάθε Έλληνα. Κυρίως τους πιο αδύναμους. Η κοροϊδία τους δεν περνάει», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μητσοτάκης, δημοσιοποιώντας ένα μέρος της επιχειρηματολογίας του κατά την επικείμενη σύγκρουση με τον πρωθυπουργό.

Τέταρτο μνημόνιο

Με το νέο μνημόνιο, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, στοχοποιείται το σύνολο της κοινωνίας, με πρώτους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Εγκαλεί δε τους κυβερνητικούς εταίρους ότι με σκοπό να μη χάσουν την… καρέκλα της εξουσίας, παραδίδουν τα κλειδιά της χώρας στο ΔΝΤ, διαιωνίζοντας την κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία.

Στη σκιά της ηχηρής παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά, ότι με την κατάθεση του 4ου Μνημονίου μέχρι το 2021 αποκαλύπτεται σε όλους η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας», στη ΝΔ καταγγέλλουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως  τους «πρωταθλητές των μνημονίων, αφού σε 2 χρόνια έφεραν 2 μνημόνια, και μάλιστα το δεύτερο έχει μόνο μέτρα και δεν συνοδεύεται από χρήματα». Εστιάζουν στο «άγριο μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο, αλλά και στο άγριο “δούλεμα” με τα δήθεν αντίμετρα», μιλώντας για μεγάλη «απάτη, αμοραλισμό και αποτυχία» ταυτόχρονα. 

Στο τέλος του 2018, τονίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «θα αγωνιζόμαστε να γυρίσουμε πίσω εκεί που βρισκόμασταν το 2014, αλλά πολύ φτωχότεροι και πολύ λιγότεροι, λόγω των "λουκέτων" και της μετανάστευσης των πιο λαμπρών μυαλών της χώρας στο εξωτερικό». Αυτό είναι και το θέμα που αναμενόταν να κυριαρχήσει στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με νέους, προερχόμενους από την Ελλάδα αλλά που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v