Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αρχίζει το ματς» σήμερα στη Βουλή

Το μεσημέρι στις επιτροπές το πολυνομοσχέδιο. Πέμπτη η ψηφοφορία. «Συμπαγής ομάδα οι 153», η διαβεβαίωση. Αντίμετρα, χρέος, έξοδος στις αγορές και «τέλος μνημονίου σε 15 μήνες», τα βασικά όπλα της κυβέρνησης. Στο…. οπλοστάσιο και οι συμφωνίες στην Κίνα.

«Αρχίζει το ματς» σήμερα στη Βουλή

Στο πεδίο της Βουλής μεταφέρεται από σήμερα η «μάχη» για το αποτέλεσμα της πολύμηνης διαπραγμάτευσης. Το μεσημέρι ξεκινά στις αρμόδιες επιτροπές η «επείγουσα» (και όχι «κατεπείγουσα) διήμερη συζήτηση πάνω στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Η σκυτάλη θα περάσει στην Ολομέλεια την Τετάρτη και, βάσει του προγράμματος, η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης.

Οι κυβερνητικοί επιτελείς επιμένουν σταθερά να προβάλλουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει καμία δυσάρεστη έκπληξη στην ψηφοφορία από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας. Κι αυτό διότι, όπως λένε, τα βασικά  δυσάρεστα σημεία του πολυνομοσχεδίου είχαν γίνει γνωστά εδώ και αρκετές ημέρες (μέσω στοχευμένων διαρροών) και άρα οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν εφοδιαστεί με τα αναγκαία «όπλα» για να αντιμετωπίσουν χωρίς απώλειες τη σφοδρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Άπαντες πάντως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ειδοποιήθηκαν χθες να βρίσκονται πρωί πρωί σήμερα στη Βουλή, καθώς της συνεδρίασης στις επιτροπές θα προηγηθεί η τελική εσωτερική ενημέρωση και ζύμωση.

Το «οπλοστάσιο»

Τα «όπλα», όπως προκύπτει από συζητήσεις βουλευτών, είναι τα θετικά αντίμετρα, ο υπέρτερος στόχος να κλείσει η συνολική συμφωνία με λύση για το χρέος, να βγει η χώρα δοκιμαστικά στις αγορές και να κλείσει τη (μεγάλη...) μνημονιακή παρένθεση τον Αύγουστο του 2018.

Ειδικά για τα αντίμετρα, η κυβέρνηση αφήνει ήδη να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες για εμπλουτισμό τους «δεν σταματούν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου», καθώς:

* Με τα πρώτα ισχυρά σημάδια ανάκαμψης και ανάπτυξης και αφού θα έχει βγει η χώρα από το μνημόνιο, πολλά από τα μέτρα «θα τα ξαναδούμε» σε συνεννόηση με τους εταίρους («στο πλαίσιο της επιτήρησης που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ»).  Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, τα μέτρα και τα αντίμετρα θα αρχίζουν να εφαρμόζονται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αφού θα έχει αρχίσει η άνοδος της ελληνικής οικονομίας.

* Προσπάθειες για κάποιες «ανάσες» θα καταβάλλονται και στο ενδιάμεσο. «Γίνεται μία προσπάθεια να υπάρξει ενίσχυση και σε μεγάλα τμήματα των συνταξιούχων, που είναι πιθανόν να πληγούν από την εξοικονόμηση αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά χθες (στον “9,84”) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στα πλήγματα που θα επιφέρει η μείωση των συντάξεων δια της περικοπής των προσωπικών διαφορών.

Χρέος, αγορές και κινεζική «συνδρομή»

Τα παραπάνω θα εμπλουτίζονται και ενισχύονται με τις εν εξελίξει συζητήσεις για το χρέος, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται υπεραισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση που «να ικανοποιεί το ΔΝΤ, το Βερολίνο και τον Μάριο Ντράγκι», ώστε εντός του Ιουνίου να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η υπεραισιοδοξία ενισχύεται από τη συμπεριφορά των αγορών (διαρκής άνοδος των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο 15νθήμερο και του Χρηματιστηρίου), που οδηγεί (και) σε ανάλογες προβλέψεις για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εντός του καλοκαιριού.

Οι επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας-Κίνας που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο το προηγούμενο τριήμερο (σ.σ. ολοκληρώνεται απόψε), καθώς και οι (εξίσου επίμονες) πληροφορίες για κινεζική συνδρομή στην έξοδο στις αγορές, θα προστεθούν στα παραπάνω επιχειρήματα.

Ώστε η κυβέρνηση να δώσει «με γερό οπλοστάσιο» τη μάχη της Βουλής -και της ψηφοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v