Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για κατάθεση-ψήφιση της συμφωνίας

Το μεσημέρι του Σαββάτου η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και «σύσκεψη εργασίας» των κυβερνητικών βουλευτών που μετέχουν στα αρμόδια τμήματα. Το μήνυμα κυβερνητικών κύκλων για τους συμβασιούχους.

Αντίστροφη μέτρηση για κατάθεση-ψήφιση της συμφωνίας

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι σήμερα ο κύκλος ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους υπουργούς που είχαν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και των οποίων τα χαρτοφυλάκια σηκώνουν όλο το βάρος των νέων προαπαιτουμένων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τη σημερινή ενημέρωση έκανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου (για εργασιακά-συντάξεις) και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος (για την πορεία των συζητήσεων περί το χρέος).

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, το σχετικό πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βουλή, ενώ η πρώτη συνεδρίαση στις επιτροπές θα γίνει τη Δευτέρα στη 1:00 μ.μ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το πρωί του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί κοινή «σύσκεψη εργασίας» των Επιτροπών Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. στις οποίες μετέχουν οι ανά τομέα βουλευτές του κόμματος), προκειμένου να ενημερωθούν για την τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου.

Πλην απροόπτου, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την Τετάρτη και η ψηφοφορία θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης.

«Μιλούν» οι αγορές

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο κ. Τζανακόπουλος στάθηκε στις εντατικές διαβουλεύσεις που γίνονται τούτες τις ώρες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών για το χρέος, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί το ύψος και η χρονική διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Κατά τις πληροφορίες, εμφανίσθηκε αισιόδοξος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στη συνεχιζόμενη άνοδο των ελληνικών ομολόγων και του Χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα καθώς και στο γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη διασπορά ενδιαφέροντος, γεγονότα που δείχνουν ότι οι αγορές «βλέπουν» θετική έκβαση των συζητήσεων για το χρέος.

Περί εισφορών

Η κ. Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απάντησαν στις ερωτήσεις των βουλευτών για τις αλλαγές που επέρχονται στις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις. Κατά τις πληροφορίες, επισημάνθηκε ότι η περικοπή των προσωπικών διαφορών (το 2019) θα γίνει με ανώτατο όριο το 18% στο συνολικό συντάξιμο ποσό (επικουρικών και κύριων συντάξεων).

Σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εξηγήθηκε ότι αφενός δεν αλλάζει τίποτα για το 2017 και, αφετέρου, η αλλαγή το 2018 θα συνιστά μεν τον υπολογισμό της ασφαλιστικής εισφοράς επί αυξημένου ποσού, ωστόσο αυτή η επιβάρυνση θα αντιμετωπισθεί με την οριζόντια έκπτωση 15% στις εισφορές.

Τι θα συμβεί από το 2019 και μετά; Εν προκειμένω, η απάντηση ήταν ότι μετά την έξοδο από «τα μνημόνια» (τον Αύγουστο του 2018) και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, οι υπολογισμοί θα γίνουν σε νέα, καλύτερη βάση.

«Κρατήστε μικρό καλάθι για το Ελεγκτικό Συνέδριο»

«Να κρατήσουμε μικρό καλάθι» ως προς το περιεχόμενο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους συνιστούν κυβερνητικοί κύκλοι, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διαρροές που έγιναν στον Τύπο δεν είναι ακριβείς.

Η επισήμανση δεν αφορά στην παράμετρο της μη ανανέωσης συμβάσεων μετά το εξαρχής καθορισμένο χρονικό διάστημα για το οποίο υπογράφτηκαν («σαφώς δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ανανέωσή τους»), αλλά στο εάν οι συμβασιούχοι θα πληρωθούν για το διάστημα της εργασίας τους ή εάν θα κληθούν να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους -όσοι πρόλαβαν και τα έλαβαν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση έχει βρει τον νόμιμο τρόπο ώστε ακόμα και αν... το καλάθι αποδειχθεί μεγάλο, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους ενδιαφερόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v