Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινωνικό πρόσωπο προβάλλει η ΝΔ

Πώς διαμορφώνεται η ανανεωμένη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του το παιχνίδι. Τι προτάσσει στην κορυφή της ατζέντας.

Κοινωνικό πρόσωπο προβάλλει η ΝΔ

Στον κοινωνικό αρνητικό αντίκτυπο των νέων μέτρων... επενδύει επικοινωνιακά η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει να αναδεικνύει στους πολίτες τις δυσμενείς γι' αυτούς συνέπειες της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών, με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα. Κάτι τέτοιο επιδίωξε κατ' αρχάς χθες, με την επίσκεψή του σε καφενείο της Καλλιθέας και συζήτησή του με συνταξιούχους, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πάρει άμεσα, προσεγγίζοντας και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να προτάξει στον δημόσιο διάλογο το πακέτο μέτρων ύψους μισού σχεδόν δισ., που θα αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και τα οποία θα πρέπει να ληφθούν εντός του επόμενου έτους, όπως η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η κατάργηση της έκδοσης ιατρικών δαπανών και η μείωση επιδομάτων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

«Είναι ζητήματα που από τη φύση τους συνόδευαν ανέκαθεν τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και για τα οποία πλέον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θα πρέπει να λογοδοτήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του θέλει να αναδείξει ένα διαφορετικό, πιο κοινωνικό και φιλολαϊκό πρόσωπο του κόμματός του. «Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακριβώς τι θα συμβεί με το τέταρτο Μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, προσδιορίζοντας έτσι τους επόμενους... στόχους του.

Δυσμενείς προβλέψεις

Στο πλαίσιο αυτό, οι τομεάρχες Οικονομικών της ΝΔ συνεχίζουν τις επαφές με τις διοικήσεις των φορέων της οικονομίας για την καταγραφή των καθημερινών προβλημάτων τους, με στόχο μια στρατηγική πέραν των Μνημονίων «για την ανάταξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας».

Χθες, επισκέφθηκαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπου -κατά τη ΝΔ- υπήρξε «σύμπτωση απόψεων για τις δυσμενείς προβλέψεις της σχετικά με το ύψος και τη μεγάλη περίοδο επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, για τα νέα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή των συντάξεων, καθώς και για τη μεγάλη επιβάρυνση που θα προκύψει για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους». 

Την ίδια ώρα, εξάλλου, με τις καθημερινές παρεμβάσεις του, υπό το πρίσμα και της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει πάνω του το παιχνίδι της επικοινωνίας και χαράζει την επίσημη κομματική γραμμή, τη στιγμή που αρκετά από τα στελέχη του παρακολουθούν τις εξελίξεις, με εμφανή την κόπωση από τους ρυθμούς των προηγούμενων μηνών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εκτός της μετωπικής επίθεσης στην κυβέρνηση, περιλαμβάνει και το ανανεωμένο γαλάζιο πολιτικό αφήγημα προς την κοινωνία, ώστε να περάσει το θετικό μήνυμα ότι πραγματικά υπάρχει διέξοδος προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. 

«Αργά ή γρήγορα, αυτή η κυβέρνηση θα φύγει. Θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση -ελπίζω με μια ισχυρή λαϊκή εντολή-, η οποία δεν θα έχει κοροϊδέψει τους πολίτες», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δίνει επίσης έμφαση και στην προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος. Το επόμενο διάστημα μάλιστα προγραμματίζεται η παρουσίαση των γαλάζιων προτάσεων στην υγεία, στην ασφάλεια και στον τουρισμό, σε μια πιο επιθετική και εξωστρεφή τακτική, που θέλει να εφαρμόσει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v