Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: «Ναι» στη συμμετοχή δικαστών στις ανεξάρτητες επιτροπές για τους πρόσφυγες

Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις δύο Σωματείων, τα οποία αμφισβητούσαν τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της σύνθεσης των νέων ανεξάρτητων επιτροπών προσφυγών, που συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2016.

ΣτΕ: «Ναι» στη συμμετοχή δικαστών στις ανεξάρτητες επιτροπές για τους πρόσφυγες

"Nαι" στη συμμετοχή εν ενεργεία διοικητικών δικαστών στις ανεξάρτητες επιτροπές για του πρόσφυγες είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις δύο Σωματείων (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών), τα οποία αμφισβητούσαν τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της σύνθεσης των νέων ανεξάρτητων επιτροπών προσφυγών, που συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2016.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 1237 και 1238/2017 αποφάσεις της έκρινε ότι επιτρεπτός κατά το Σύνταγμα (άρθρο 89) μετέχουν στις εν λόγω επιτροπές εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί, κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο 4375/2016.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι δεν αντίκειται στο άρθρο 90 του Συντάγματος και στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων η διάταξη εκείνη του νόμου 4375/2016 που προβλέπει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί των Διοικητικών Δικαστηρίων, που μετέχουν στις ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών, τοποθετούνται από τον γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και όχι από το Δικαστικό Συμβούλιο. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται για τοποθέτηση δικαστικού λειτουργού σε δικαστήριο.

Παράλληλα, αποφάνθηκε η Ολομέλεια ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της αμεροληψίας από το γεγονός ότι οι δικαστές που συμμετέχουν στις εν λόγω επιτροπές, θα μετέχουν ενδεχομένως μελλοντικά στην σύνθεση των Διοικητικών Εφετείων που θα κληθούν να δικάσουν υποθέσεις άλλων διαδίκων με αίτημα την ακύρωση άλλων πράξεων των επιτροπών αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v