Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τριπλό μέτωπο η στρατηγική Μητσοτάκη

Πως ερμηνεύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το αφήγημα της επόμενης μέρας, η επίθεση σε Τσίπρα - Καμμένο και το μήνυμα προς την κοινωνία. Η επιχείρηση ανανέωσης και διεύρυνσης προς το κέντρο.

Σε τριπλό μέτωπο η στρατηγική Μητσοτάκη

Με φόντο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε αναμονή της μετωπικής σύγκρουσης στη Βουλή και της ψηφοφορίας για τη συμφωνία, η ΝΔ ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους και στρέφεται προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, ως «ιδιοκτήτη» -μαζί με τον Πάνο Καμμένο- των νέων μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια σειρά συνεντεύξεων μα και άλλων δημόσιων παρεμβάσεών του, θέλει να πάρει «πάνω του το παιχνίδι», επιχειρώντας να πείσει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε αδιέξοδο και εμφανιζόμενος ως η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή για τη χώρα.

Μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση αρχίζουν ήδη να ξεδιπλώνουν το αφήγημα της επόμενης -μετά τη συμφωνία- ημέρας με την εντολή του κ. Μητσοτάκη προς τα γαλάζια στελέχη να είναι τα επιμείνουν στις «βολές κατά ριπάς» προς το Μέγαρο Μαξίμου και με έμφαση στο «τέταρτο μνημόνιο» και στην «μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση των πολιτών από κυβέρνηση στα χρόνια της Μεταπολίτευσης».

Η στρατηγική του προέδρου της ΝΔ για το επόμενο διάστημα κινείται σε τρία μέτωπα:

1. Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση. Θα την καταγγείλει ότι με τα νέα μέτρα, το συνολικό κόστος της διακυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου φτάνει στα 12,6 δισ. ευρώ, δηλαδή «8,5 φορές περισσότερα από ό,τι προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη και 4 φορές περισσότερα απ’ όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014».

Τα μέτρα αυτά, υποστηρίζει η ΝΔ, πλήττουν κυρίως τους ασθενέστερους και ελήφθησαν προκειμένου «ο κ. Τσίπρας να παραμείνει στην εξουσία», όπως είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο κάνουν λόγο για «διαπραγματευτικό Βατερλό της συγκυβέρνησης, που υπαναχώρησε σε όλες της τις κόκκινες γραμμές και παραδοθεί πλήρως στους δανειστές. Τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα», σημειώνουν, καθώς -όπως λένε- η χώρα «δεσμεύεται για πολλά χρόνια με νέα βαριά μέτρα και ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση ύστερα από το 2018, αλλά και χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος και την ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ».

2. Πειστική παρουσίαση των θέσεων της ΝΔ. «Ναι, μπορούμε καλύτερα σε σχέση με την σημερινή κυβέρνηση», είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα, εκτός μνημονίων.

Εκφράζει δε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4% που θα δημιουργήσουν 120.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο, μειώνοντας τους φόρους, τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις δημόσιες δαπάνες, καθώς και προσελκύοντας επενδύσεις.

Στην επόμενη ΔΕΘ, μάλιστα, τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να παρουσιάσει έναν συγκεκριμένο πολιτικό χάρτη για το πώς η Ελλάδα θα ξαναγίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. «Υπάρχει βαθιά η ανάγκη του κόσμου να ακούσει την αλήθεια, την ελπίδα της αλήθειας και την αλήθεια της ελπίδας. Και να δει ότι, ναι, δεν είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε την Κυβέρνηση την οποία έχουμε σήμερα. Υπάρχει και ένας άλλος δρόμος της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, ένας δρόμος ο οποίος βρίσκεται απέναντι στο λαϊκισμό», σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

3. Εσωτερική οργάνωση του κόμματος και προετοιμασία για τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Έντονη είναι η προσπάθεια ανανέωσης της ΝΔ, με προσέλκυση ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική.

Ήδη, μέσω της διαδικασίας συγκρότησης Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, έχουν υποβληθεί 2.400 αιτήσεις από πολίτες για τη συμμετοχή τους σε τομείς, γραμματείες ή τα ψηφοδέλτια του κόμματος, εξ αυτών αξιολογήθηκαν 1.300 βιογραφικά, πραγματοποιήθηκαν 920 συνεντεύξεις και η συγκεκριμένη προσπάθεια συνεχίζεται. «Στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, δεν περισσεύει κανείς. Ελάτε κοντά στη ΝΔ, πείτε μας πως μπορείτε να μας βοηθήστε και εμείς δεσμευόμαστε ότι θα σας αξιοποιήσουμε», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε 800 περίπου τέτοιους πολίτες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην εξελισσόμενη προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, προχωρά και η επιχείρηση διεύρυνσης προς τον πολυσυζητημένο μεσαίο χώρο. Ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι το «φλερτ» που βρίσκεται σε εξέλιξη με την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Μάρκου, η οποία, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα», εγκωμίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «προσιτό, ειλικρινή, ευθύ και ακομπλεξάριστο», αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι δεν θα παραμείνει για πολύ ακόμα χρόνο ανεξάρτητη.

Επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ είναι να συνεχίσει το άνοιγμα προς το κέντρο, με την προσέγγιση πολιτικών προσώπων αλλά και άξιων στελεχών από τις τοπικές κοινωνίες που τάσσονται υπέρ της ανάγκης πολιτικής αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων, ενώ δηλώνουν πολέμιοι του λαϊκισμού και των ακραίων ιδεοληψιών που διατηρούν εγκλωβισμένη τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v