Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» διορθωτικού ανασχηματισμού… εν καιρώ

Το μήνυμα από τη φράση του Αλ. Τσίπρα «δεν υπάρχει πλέον για κανέναν το άλλοθι της διαπραγμάτευσης». Τρίμηνο πλάνο ανά υπουργείο «και βλέπουμε». Η… Λυδία λίθος της κεντρικής εποπτείας.

«Καμπανάκι» διορθωτικού ανασχηματισμού… εν καιρώ

Μία φράση του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο «χτύπησε καμπανάκι» σε πολλά μέλη του: «Θέλω να είμαι καθαρός: Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσά μας το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί. Από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού».

Η επιλογή του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει τη λέξη «άλλοθι» και όχι κάποια άλλη, π.χ. «βάρος», και μάλιστα σε ένα κείμενο εισήγησης που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν έγινε τυχαία.

Πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του προβληματισμένους για τους χαμηλούς ρυθμούς στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, παρότι οι περισσότεροι υπουργοί δεν είχαν εμπλοκή με τη διαπραγμάτευση -τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που να τους… απορροφά όλη την ενέργεια.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, η δυσφορία αυτή εκφράστηκε στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, της Μ. Πέμπτης, όταν κλήθηκαν οι υπουργοί να παραδώσουν στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη «σημειώματα» με πλάνα-καθυστερήσεις-χρονοδιαγράμματα.

Τα σημειώματα παραδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον «ήρθε η ώρα της δοκιμασίας».

Περιθώριο τριών μηνών

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας όρισε χθες «τρίμηνο πλάνο δουλειάς», από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η διατήρηση της σημερινής σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου. Δηλαδή, ο λεγόμενος διορθωτικός ανασχηματισμός.

Όποια μέλη του αποτύχουν ή επιδείξουν αβελτηρία, «θα πάρουν την άγουσα πριν από τα πρωτοβρόχια». Η βαθμολογία θα είναι πολύ πιο αυστηρή δε, στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, από τη δράση των οποίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της ανάπτυξης και της καθημερινότητας.

«Όταν λέμε, για παράδειγμα, ότι και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ πρέπει να φτάσει στον προορισμό του εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, το εννοούμε. Κι αυτό δεν είναι μόνο δουλειά του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση (σ.σ. ο οποίος πιστώνεται το εντυπωσιακό τρέξιμο στην απορροφητικότητα των κονδυλίων), αλλά του κάθε υπουργού που έχει στην εποπτεία του σχετική δράση», είναι μία χαρακτηριστική φράση.

Η Λυδία, το Ελληνικό και οι «παγίδες»

Το θέμα του συνολικής «επιτήρησης» του κυβερνητικού έργου, πάντως, παραμένει στα «υπό συζήτηση» -έστω και με κάποια επιείκεια αφού σ' αυτόν τον τομέα, η πολύμηνη διαπραγμάτευση και οι ανατροπές της λειτούργησαν αρνητικά.

Τελευταίο κρούσμα αναφέρεται η χθεσινή κίνηση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου να υπογράψει απόφαση για νέους αρχαιολογικούς χώρους στο Ελληνικό, πατώντας… απότομα φρένο στην (πολύπαθη) αξιοποίησή του.

Η υπουργός ανέκρουσε πρύμνα μεν, καθώς ανακάλεσε τη σχετική απόφαση, ωστόσο οι πληροφορίες τη θέλουν να «παγιδεύθηκε» από παράγοντες του υπουργείου που διαφωνούν με την εν λόγω ιδιωτικοποίηση.

«Την παγίδα όμως έπρεπε να αντιληφθούν εγκαίρως οι αρμόδιοι κεντρικοί επιτελείς», είναι το επιχείρημα όσων εγείρουν θέμα ουσιαστικής και έγκαιρης «εποπτείας» των υπουργών.

Ο λόγος περνά στους βουλευτές

Σήμερα θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ενημέρωση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την πορεία των συζητήσεων περί το χρέος.

Την εισήγηση θα κάνει ο πρωθυπουργός (σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση) ενώ οι υπουργοί που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση θα απαντήσουν στις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις των βουλευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v