Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρύ το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς το συνέδριο

Μεγάλο το χάσμα μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η κριτική κατά της Φώφης Γεννηματά και το τετ α τετ αυτής με τον Κώστα Σημίτη. Ποιο το διακύβευμα ενόψει της επόμενης μέρας.

Βαρύ το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς το συνέδριο

Αγεφύρωτο δείχνει το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ, μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η Φώφη Γεννηματά, λίγες ώρες μετά την πολυσυζητημένη και αμφιλεγόμενη εντός του κόμματος κίνησή της να καταργήσει τη θέση του Γραμματέα και των οργάνων, έκανε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου της, με τον ορισμό του Βασίλη Κεγκέρογλου στη θέση του συντονιστή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον διάδοχο του απερχόμενου Γραμματέα Στέφανου Ξεκαλάκη, ο οποίος πρωτοστατεί στην αμφισβήτηση των επιλογών της προέδρου και που από την πλευρά του συνεχίζει να μην αποδέχεται τη νομιμότητα των πρωτοβουλιών Γεννηματά. Δήλωσε ότι παραμένει Γραμματέας, όπως ορίζεται στο καταστατικό, ζήτησε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και να γίνει ψηφοφορία επί της αποφάσεως της προέδρου, την ίδια ώρα που με ενδιαφέρον αναμένεται το επόμενο «χτύπημα» του ευρωβουλευτή και πρώην Γραμματέα Νίκου Ανδρουλάκη, άτυπου επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολιτευτικής ομάδας.  

Η κ. Γεννηματά, θέλοντας να εκφράσει το όλον ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της ενότητας της παράταξης και στον δρόμο προς το συνέδριο, πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος συμφώνησε για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και σύστασης ενός νέου και ενιαίου φορέα που θα καταφέρει να επαναπροσεγγίσει τους πρώην πράσινους ψηφοφόρους.

Από την άλλη, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με κριτική στάση απέναντι στην πρόεδρο, επιτείνοντας το ήδη βαρύ κλίμα από τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Έτσι:

-η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή εκτίμησε ότι «ορισμένοι από το περιβάλλον της ηγεσίας φοβούνται και δεν θέλουν τη διεύρυνση, γιατί ίσως να φοβούνται τον ανταγωνισμό»,

-ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης ζήτησε «να προχωρήσουμε σ’ ένα ανοιχτό έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με εκλογή συνέδρων και όλων των διαδικασιών κι οργάνων, προκειμένου να ενοποιήσουμε τον χώρο»,

-ο Γρηγόρης Φελώνης, μέλος της ΕΚΑΠ (Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού) του ΠΑΣΟΚ, που καταργήθηκε με την προχθεσινή απόφαση της κ. Γεννηματά, κατήγγειλε ότι θα είναι «το πρώτο Συνέδριο που ο ορισμός οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου καταργεί αυτόματα τα αιρετά από την Κεντρική Επιτροπή όργανα (Γραμματέα ΚΠΕ, Πολιτικό Συμβούλιο, Ε.ΚΑ.Π)».

Την κατάλληλη στιγμή

Αίσθηση εξάλλου έχει προκαλέσει η… σιωπή του Ευάγγελου Βενιζέλου από τα εσωκομματικά ζητήματα. Ο κατά τα άλλα λαλίστατος πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει μόνο για να ασκήσει κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ έχει επιλέξει να απέχει και από τις κομματικές συνεδριάσεις, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να «κτυπήσει».

Το διακύβευμα της διένεξης ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα, αν δηλαδή  θα κλίνει προς τη ΝΔ, αν θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ή θα επιμείνει στην αυτόνομη πορεία. Η ομάδα Ανδρουλάκη ζητά την άμεση δημιουργία του νέου φορέα, με τη συμμετοχή «των πάντων», ανάμεσα στους οποίους και το Ποτάμι αλλά και η Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που βρίσκεται κοντά στην κίνηση των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρέσκεται στα παρασκηνιακά παζάρια και στις προτάσεις εξαγοράς στους βουλευτές των άλλων κομμάτων, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό απ’ όλο τον κόσμο και για το οποίο ασκούν κριτική ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εμείς δεν είμαστε αυτής της σχολής. Εμείς ό,τι έχουμε να πούμε, το λέμε δημόσια. Δεν κάνουμε παρασκήνιο με τα στελέχη των άλλων κομμάτων», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v