Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί άναψαν ξαφνικά φωτιές στο ΠΑΣΟΚ

Λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει συνεδρίου. Τα παιχνίδια εξουσίας και τα προσωπικά συμφέροντα. Ποια τα μηνύματα της ηγετικής ομάδας και της αντιπολίτευσης.

Γιατί άναψαν ξαφνικά φωτιές στο ΠΑΣΟΚ

Σε νέα περίοδο εσωστρέφειας κινδυνεύει να μπει το ΠΑΣΟΚ, μετά την ηχηρή παρέμβαση στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπό τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη τα τελευταία 24ωρα. Τα εσωκομματικά ξίφη ξαναβγήκαν από τις θήκες τους, κλυδωνίζοντας για μία ακόμη φορά το πάλαι ποτέ πανίσχυρο κίνημα, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να κάνει διακριτό τον ρόλο του κόμματός της ως την αξιόπιστη εναλλακτική λύση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Ο κ. Ανδρουλάκης, στον οποίο αναφέρονται περίπου 40 από τα 154 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έχοντας στο πλευρό του και τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη, φέρονται να τάσσονται υπέρ της θέσης ότι νέο κόμμα, όπως το οραματίζονται, με παλιό αρχηγό δεν περπατάει. Πρακτικά, δηλαδή, αμφισβητούν την κ. Γεννηματά, κάτι ωστόσο που -προσώρας- δεν έχουν εκδηλώσει δημοσίως.

Η αφορμή με την οποία οι «αντιφρονούντες» σήκωσαν «την παντιέρα της επανάστασης» ήταν η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει σε διενέργεια Συνεδρίου Αρχών, ενώ αυτοί ζητούν Ιδρυτικό Συνέδριο, ανοιχτό σε όλους, άρα πρακτικά δύσκολα ελεγχόμενο από την πρόεδρο.

Για πολλούς ο πράσινος ευρωβουλευτής είναι ο πιο επικίνδυνος «δελφίνος» για την κ. Γεννηματά, η οποία, από την πλευρά της, βλέπει να εξελίσσεται επιχείρηση υπονόμευσής της, μιλά για «δούρειους ίππους» μέσα στο κόμμα, ενώ συγκάλεσε για σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να στείλει τα «αναγκαία» μηνύματα προς την απέναντι πλευρά.

Σύμφωνα με συνεργάτη της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει για «καθαρές λύσεις» και θα καθορίσει τον οδικό χάρτη μέχρι το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα τέλη Ιουνίου, το οποίο «προχωρά κανονικά». «Στο ΠΑΣΟΚ, Παπαμιμίκους δεν μπορούμε να αποδεχθούμε», αναφέρει η ίδια πηγή, παραπέμποντας στη ΝΔ και στον πρώην Γραμματέα της. Υποστηρίζει δε ότι όταν ανέλαβε η κ. Γεννηματά, «πήρε το κόμμα στο 3% που το είχε φτάσει ο κ. Ανδρουλάκης ως γραμματέας και τώρα, που βρισκόμαστε στο 8,5% βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης, κάποιοι επιλέγουν να παίξουν τα προσωπικά τους παιχνίδια».

Πολιτικό συνέδριο

Στην εξίσωση εμπλέκεται και η κίνηση των πρώην στελεχών του κόμματος, Άννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση, με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να τονίζουν πως το «πολιτικό συνέδριο» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πρέπει να είναι ανοικτό σε όλους, ακόμα και σε κόμματα, όπως το Ποτάμι, ή πρόσωπα -σαν την κίνηση των τριών- που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόσταση από τη Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεν μπορεί να κάνουμε κουπί σε δεμένη βάρκα», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι «εμείς τους καλούσαμε να συμπορευτούν μαζί μας από τον Γενάρη του 2016. Αυτό που λέει τώρα ο κ Ανδρουλάκης δεν είναι κάτι καινούργιο».

Κατά πληροφορίες, πάντως, η κ. Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου -κάτι που δεν αποκλείεται να ανακοινώσει σήμερα- προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και να «καταδειχθεί η πολιτική της υπεροχή», ενώ τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, περίπτωση διαγραφών των «αντιφρονούντων» δεν υπάρχει.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο δεν έδωσε το παρών, αν και -όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης- καταλογίζουν στη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ατολμία, αρνούμενη να προχωρήσει στη διεύρυνση του κόμματος. Κάποιοι μάλιστα θέλουν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του ευρωβουλευτή, επισημαίνοντας παράλληλα τη δύσκολη συνύπαρξή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στο τραπέζι, πάντως, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, βρίσκεται και το σενάριο τοποθέτησης του κ. Βενιζέλου στην κορυφή της λίστας Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου -εκτός των άλλων- να είναι βέβαιη η επανεκλογή του στο επόμενο Κοινοβούλιο.

Το ζητούμενο και η «μεγάλη εικόνα» πάντως στο ΠΑΣΟΚ είναι το πολιτικό στίγμα για την επόμενη μέρα. Αν δηλαδή θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ (γι’ αυτό κατηγορεί την κ. Γεννηματά η ομάδα Ανδρουλάκη), αν θα επιλέξει τη συμπόρευση με τη ΝΔ, ή θα συνεχίσει να έχει τη μοναχική πορεία, με στόχο την επιστροφή στα παλαιά υψηλά ποσοστά. Κάτι που, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v