Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Αντιπολίτευση με το βλέμμα στην Ευρώπη

Το σχόλιο Μητσοτάκη για τη νίκη Μακρόν στη Γαλλία και η παρουσία του στις Βρυξέλλες για το Brexit. Τα μηνύματα προς τους δανειστές και η δέσμευση για την επόμενη μέρα. Επιμένει στο αίτημα για εκλογές.

ΝΔ: Αντιπολίτευση με το βλέμμα στην Ευρώπη

Μπορεί το βάρος της στρατηγικής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το έχει ρίξει στην προσπάθεια αποδόμησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη δεν τον αφήνουν αδιάφορο. Αντίθετα, τις παρακολουθεί στενά, με έμφαση τόσο στις χθεσινές γαλλικές εκλογές, όσο και στο Brexit και τις συνέπειές του.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της επικράτησης του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τη Λεπέν, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε μέσω twitter την πεποίθηση πως «η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού». Με τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας και πιθανότερο νέο πρόεδρο της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί πριν από έντεκα περίπου μήνες στο Παρίσι.

Συνεργάτες του είχαν επισημάνει τότε πως μπορεί να υπάρξει κοινό σημείο επαφής μεταξύ ενός κεντροαριστερού και ενός κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή, κάτι που ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει και θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα, εφόσον τελικά ο Μακρόν διαδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία. Κατά τον ίδιο, και ο δεύτερος γύρος στις 7 Μαΐου είναι μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο γαλλικός λαός «θα επιλέξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του».

Το Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ για το Brexit, λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Βρετανίας στην Αθήνα καθώς και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν, με τον ίδιο θέμα να κυριαρχεί στην ατζέντα. Η απόφαση των Βρετανών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη, που οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική». Παράλληλα, τάσσεται υπέρ μιας μεγάλης συμφωνίας αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς, με συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση. 

«Τις δικές μας ευθύνες»

Υπό το πρίσμα αυτό, σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης στέλνει σχετικά μηνύματα προς τους δανειστές. Τους επικρίνει ότι «έχουν και αυτοί ευθύνες για λάθη που έχουν συμβεί», με τελευταίο ότι «επιμένουν σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια». Επίσης, όπως εκτίμησε χθες το απόγευμα από τη Βέροια, «οι Ευρωπαίοι δεν θα σταματήσουν να πιέζουν τη χώρα για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όσο δεν βλέπουν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει η ίδια ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Όσο για το τι θα πράξει ο ίδιος, δεσμεύεται πως «όπου θεωρώ ότι κάνουν λάθος θα τους το επισημαίνω, επιδιώκοντας ταυτόχρονα αλλαγή πολιτικής. Αλλά για να είμαστε αξιόπιστοι», διευκρινίζει, «πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες... Επιδιώκω αξιόπιστες, ειλικρινείς σχέσεις, προκειμένου να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην πράξη».

Στο εσωτερικό μέτωπο, πολλά ποντάρει ο κ. Μητσοτάκης στη μάχη της Βουλής, όπου θα έρθουν προς ψήφιση τα μέτρα της νέας συμφωνίας. Όπως αναφέρει, «ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί να προσέλθει και να εξηγήσει γιατί δεσμεύει τη χώρα σε μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος» καθώς και «γιατί παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έχει θέσει». Υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, ότι το αίτημα της ΝΔ για εκλογές είναι «διαχρονικό και σταθερό», επισημαίνοντας ότι «όταν το εκφράσαμε για πρώτη φορά ακριβώς πριν ένα χρόνο πολλοί προβληματίστηκαν, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v