Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την εμπιστοσύνη των πολιτών κυνηγά η ΝΔ

Γιατί αλλάζει τη δοσολογία στην γαλάζια ρητορική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το στοίχημα της προσέγγισης των απογοητευμένων ψηφοφόρων και η επίθεση στην κυβέρνηση. Πώς σχολιάζει το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και τα θετικά αντίμετρα.

Την εμπιστοσύνη των πολιτών κυνηγά η ΝΔ

Η διαπίστωση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, κατά την ανάγνωση των δημοσκοπικών ευρημάτων, είναι ότι οι πολίτες έχουν μεν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ακόμα δεν έχουν εμπιστευτεί -τουλάχιστον πολλοί από αυτούς- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, που με φόντο το θολό ακόμα τοπίο στη διαπραγμάτευση (και όχι μόνο σε αυτήν), σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Στόχος του, να πείσει τους ψηφοφόρους ότι υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

«Αφού απέτυχε και το…. διαφορετικό στο οποίο είχε εναποθέσει τις ελπίδες του ο κόσμος, δηλαδή ο Τσίπρας και η κυβέρνηση της αριστεράς, αρκετοί θεωρούν ότι είμαστε όλοι ίδιοι και πως όποιος και να βρίσκεται στην εξουσία, θα χειραγωγείται απόλυτα από τους ξένους. Αυτή την εικόνα καλούμαστε να ανατρέψουμε», αναφέρει στο Euro2day.gr συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ ο οποίος έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το πλάνο με τον κωδικό «ανάκτηση της αξιοπιστίας».

Στη δοσολογία της γαλάζιας ρητορικής έχει το ποσοστό του θετικού αφηγήματος του κόμματος για την μεταμνημονιακή Ελλάδα και το όραμα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για τις κινήσεις του, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που θα επαναφέρουν τη χώρα στην «κανονικότητα».

«Το σχέδιο μας είναι φιλόδοξο, καλά επεξεργασμένο, ρεαλιστικό», αναφέρει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», υποστηρίζοντας ότι «μια άλλη Κυβέρνηση, η δική μας Κυβέρνηση, μπορεί να προχωρήσει αποφασιστικά τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζονται, να βάλει ξανά τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και να δώσει ένα άλλο μήνυμα για το πού πάμε εντός και εκτός Ελλάδας».

Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι το κόμμα του να κυριαρχήσει σε επίπεδο ατζέντας, την ώρα που, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «η Κυβέρνηση επενδύει σε αστάθμητους παράγοντες του εξωτερικού, όπως η νίκη της Λεπέν στη Γαλλία ή του Σουλτς στη Γερμανία». Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ερμηνευτούν οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ΝΔ τις τελευταίες μέρες με την παρουσίαση των θέσεών της για την Ενέργεια με συμμετοχή εκπροσώπων της ενεργειακής αγοράς, την επαναφορά του ζητήματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αναφορικά με όλα τα μείζονα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη.

Στενό «πρέσινγκ»

Ταυτόχρονα, η ΝΔ θα συνεχίσει να ασκεί στενό «πρέσινγκ» στην Κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, στηλιτεύοντας τα νέα δύσκολα μέτρα που έρχονται για τους Έλληνες και αποδομώντας τους πανηγυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου για ζητήματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και την σχετική κυβερνητική αντίδραση.

«Δυστυχώς για τη χώρα, άνθρακες ο θησαυρός και πάλι. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 κτίστηκε από την υπερφορολόγηση, την εσωτερική στάση πληρωμών, τα μη-επαναλαμβανόμενα έσοδα, τους συμψηφισμούς και τις κατασχέσεις», σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ, που επιμένει ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν την πολιτική νομιμότητα και τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών για να λάβουν μέτρα πέρα του 2018. Και αυτό, κατά τον ίδιο, «ενώ οι περικοπές συντάξεων και η μείωση αφορολόγητου είναι ήδη συμφωνημένα και οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ». Όσο για τα αντίμετρα, που επικαλείται η κυβέρνηση και προ(σ)καλεί τη ΝΔ να τα ψηφίσει, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απόλυτη:

«Αντίμετρα είναι η χρυσόσκονη και τα καθρεφτάκια τα οποία οι κύριοι θεωρούν τους Έλληνες πολίτες ιθαγενείς και θέλουν να τους τα κουνήσουν το 2017 για το 2019 αν τα πλεονάσματα είναι πάνω από 3,5% και για ό,τι ποσοστό πάνω από αυτό υπάρχει», δηλώνει ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο υπερψήφισής τους από τη ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v