Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Η «καρατόμηση» Παπακώστα και το παρασκήνιο

Τα «αλληλομαχαιρώματα» με έπαθλο το βουλευτικό έδρανο. Οι υπόγειες διεργασίες και οι άτυπες... συμμαχίες. Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η εξεταστική επιτροπή για την υγεία.

ΝΔ: Η «καρατόμηση» Παπακώστα και το παρασκήνιο

Η προοπτική εξουσίας και το διαρκές αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές έχουν κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των γαλάζιων βουλευτών και πολιτευτών, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε μια άτυπη εσωκομματική προεκλογική μάχη, άγνωστης χρονικής διάρκειας.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι έντονες και τα υπόγεια «αλληλομαχαιρώματα» αρχίζουν να δημοσιοποιούνται, με τελευταίο αυτό στο οποίο πρωταγωνιστούν η Κατερίνα Παπακώστα και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι αιχμές που άφησε η μέχρι χθες αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κατά του αντιπροέδρου του κόμματος και η πρότασή της για παραίτηση αυτού από τη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία οδήγησαν τελικά στην «καρατόμησή» της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια κίνησή του να βάλει εξαρχής τέλος στην απειλούμενη εσωστρέφεια, από την άλλη πάντως ανέδειξαν και τις εσωκομματικές έριδες με έπαθλο το βουλευτικό έδρανο.

Οι ανταγωνισμοί -κάποιες φορές και αθέμιτοι- πάντα έδιναν και έπαιρναν ανάμεσα στους πολιτευτές σε όλες τις περιφέρειες, προεξαρχούσης της... αχανούς Β' Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια, με τον ερχομό στη συγκεκριμένη περιφέρεια στελεχών όπως ο κ. Γεωργιάδης, ο Νίκος Δένδιας, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η «τράπουλα» ανακατεύτηκε, νέες «συμμαχίες» κτίστηκαν και παλαιότερες διαλύθηκαν, με τις καινούργιες... εξισώσεις να γίνονται αρκετά πιο πολύπλοκες.

Οι σχέσεις Παπακώστα - Γεωργιάδη ποτέ δεν ήταν οι καλύτερες, η αξιοποίησή τους (σε διαφορετικές περιόδους) στο υπουργείο Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά δεν βελτίωσε τα πράγματα και ενώ και άλλοι «παλαιοί» γαλάζιοι βουλευτές δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη δυναμική είσοδο του «ξενόφερτου» από τον ΛΑΟΣ νέου στελέχους.

Στο παρασκήνιο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ φέρεται να αλληλοϋποστηρίζεται με άλλες συνυποψήφιες βουλευτές της Β' Αθήνας, κάτι που έχει προκαλέσει τη δυσφορία της κ. Παπακώστα η οποία -υπενθυμίζεται- στις τελευταίες εκλογές μπήκε στη Βουλή την τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε ιδιαιτέρως από τη στάση της βουλευτού του και αμέσως μετά την επιστροφή του από τις πασχαλινές διακοπές στην Τήνο, έδωσε εντολή να απομακρυνθεί αυτή από τη θέση της αναπληρωτού τομεάρχη. Της το γνωστοποίησε στενός συνεργάτης του σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, με την ίδια πάντως να διατηρεί χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας «στρατιώτης της παράταξης».

Προσωπική επίθεση

Πρόκειται για τη δεύτερη αποπομπή τομεάρχη από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ύστερα από αυτήν του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη, με την περίπτωση πάντως της κ. Παπακώστα να θεωρείται πιο «βαριά» καθώς επρόκειτο -σύμφωνα με την οδό Πειραιώς- για επίθεση σε προσωπικό επίπεδο κατά συναδέλφου της. Κομματικές πηγές, μάλιστα, υπενθύμιζαν ότι η γαλάζια βουλευτής ήταν υπότροπη, αφού φερόταν προ ημερών να έχει εκφράσει τη διαφωνία της τόσο για το αίτημα των εκλογών όσο και για την καταψήφιση από τη ΝΔ και των θετικών μέτρων που θα έρχονταν στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να συγκρουστεί ακόμη και με παλαιά κομματικά στελέχη, ενώ στο πλαίσιο της προσπάθειας ανανέωσης της ΝΔ, αξιοποιεί τα πιο νέα, όπως ο Ιάσων Φωτήλας που μεταγράφηκε πρόσφατα από το Ποτάμι και διαδέχεται την Κατερίνα Παπακώστα στη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη υγείας.

Σχετικά με την επιλογή των βουλευτών που θα εκπροσωπήσουν τη ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή, αυτή και εν προκειμένω ο αποκλεισμός των πρώην γαλάζιων υπουργών και υφυπουργών, σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την υπόθεση Παπακώστα. Η απόφαση ήταν ειλημμένη από τον πρόεδρο του κόμματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προκειμένου η επιτροπή «να μη μετατραπεί σε επικοινωνιακό σόου, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Για τον σκοπό αυτό και επελέγησαν στελέχη που θα εστιάσουν στην ουσία. Και σίγουρα η ΝΔ θα κάνει τα πάντα ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα», επισημαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της οικονομίας, παρενέβη ο ίδιος προσωπικά μέσω twitter, με αφορμή τα εγκαίνια του «αντιεξουσιαστικού ΚΕΠ» στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ για σήμερα προγραμματίζει να παρέμβει σε κομματική εκδήλωση για την ενέργεια και δη τις προτάσεις της ΝΔ για τη ΔΕΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v