Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΝΔ βλέπει την κυβέρνηση σε στρατηγικό αδιέξοδο

Τα επιχειρήματα του Μαξίμου, οι δημοσκοπήσεις και η εμπιστοσύνη των πολιτών. Συνεχίζονται οι περιοδείες Μητσοτάκη και η κριτική στους δανειστές. Αποχώρησε από αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας η Παπακώστα μετά τη νέα δημόσια παρέμβαση.

Γιατί η ΝΔ βλέπει την κυβέρνηση σε στρατηγικό αδιέξοδο

Μετά την ολιγοήμερη πασχαλινή ανάπαυλα, στη ΝΔ ανασυγκροτούνται και προετοιμάζονται για το νέο κύμα επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στην αξιολόγηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, θα επιμείνουν στο δριμύ κατηγορώ για το νέο πακέτο σκληρών μέτρων που βρίσκεται προ των πυλών, το οποίο θεωρούν -και θα το χρησιμοποιούν στη ρητορική τους- ως «το νέο 4ο μνημόνιο, αφού δεσμεύει τη χώρα για το 2019 και το 2020, δηλαδή μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, και το οποίο φέρει την υπογραφή των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου».  

Και παρόλο που σε θεωρητικό επίπεδο η πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποδυναμώνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν έτοιμοι για όλα, καθώς, όπως λένε, η οικονομία είναι αυτή που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Και δεδομένου, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ότι η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται συνεχώς, πρακτικά «ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης μετράει αντίστροφα».

Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη παραπέμπει μάλιστα σε φράση που αυτός διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σε αποδρομή» και κάνει λόγο για «στρατηγικό αδιέξοδο» των δύο κυβερνητικών εταίρων, αφού «όλα τα επιχειρήματά τους βρίσκουν… τοίχο». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου διαπιστώνεται πως ο βαθμός ικανοποίησης από το έργο της κυβέρνησης είναι συντριπτικά χαμηλός.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσουν το συμπέρασμα της τελευταίας σφυγμομέτρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ότι η διαπραγματευτική τακτική του πρωθυπουργού θεωρείται καιροσκοπική, με το 73% να πιστεύει ότι τον ενδιαφέρει μόνο το πώς θα μείνει στην εξουσία. Αυτό που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη, λένε στη ΝΔ, είναι η αίσθηση αποτυχίας εκ μέρους του κ. Τσίπρα και της λάθος πορείας της χώρας, την ίδια ώρα που -κατά την ίδια έρευνα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα τόσο ως προς τη δημοτικότητα όσο και ως προς την ικανότητα χειρισμού θεμάτων υψηλής σημασίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει γαλάζια κομματική πηγή, «δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιο… χαρτί, το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει επίκεντρο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και να την κερδίσει με αυτό. Καταδεικνύεται εμφανώς το τεράστιο πρόβλημα της κυβέρνησης, η οποία καλείται να διαχειριστεί δύσκολα ζητήματα και να λάβει σημαντικές αποφάσεις, την ώρα που φαίνεται να έχει χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Η απομάκρυνση Παπακώστα

Ο κ. Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα και κινήσεις που αφορούν στην προσέλκυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ενώ θα συνεχιστεί και η κριτική στους δανειστές, επειδή «με τη σιωπηλή συμφωνία τους ανέχτηκαν το λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και κλείνουν τα μάτια στην υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας». Όσο για τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, η ΝΔ επιμένει ότι «όλες οι συμφωνίες μπορούν να τροποποιηθούν, με την αναγκαία αξιοπιστία και τις σοβαρές αντιπροτάσεις για τη βελτίωση του δημοσιονομικού πλαισίου και του μείγματος πολιτικής».

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ φέρεται ενοχλημένη και από τη νέα δημόσια παρέμβαση της βουλευτή Κατερίνας Παπακώστα, η οποία άσκησε δριμεία κριτική εναντίον του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, καλώντας τον μάλιστα να... παραιτηθεί έως ότου η Εξεταστική επιτροπή για την υγεία ολοκληρώσει τις εργασίες της.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, η Κ. Παπακώστα αντικαθίσταται στη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας από τον Ιάσωνα Φωτήλα. 

Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης δεν απάντησε στη συνυποψήφιά του στη Β' Αθήνας. Ωστόσο δήλωσε «ευτυχής» για την Εξεταστική, γιατί, όπως είπε, θα αναδειχθεί το έργο του ως υπουργού Υγείας, που μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v