Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε μέτρα και συνεργασίες εστιάζει η ΝΔ

Μαζικές γαλάζιες παρεμβάσεις για υπερφορολόγηση και συντάξεις. Συντηρούν την μετεκλογική κοινοβουλευτική συμπόρευση. Το αίτημα για εκλογές και η σιγουριά της επαναδιαπραγμάτευσης.

Σε μέτρα και συνεργασίες εστιάζει η ΝΔ

Κλιμακώνει την επίθεση στην κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή, όχι πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά τα επικείμενα μέτρα που θα συνοδεύσουν την τελική συμφωνία με τους δανειστές. Τόσο το Γραφείο Τύπου του κόμματος όσο και κορυφαία στελέχη, με δημόσιες παρεμβάσεις τους το Σαββατοκύριακο, επιχείρησαν να αποδομήσουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα για τα θετικά της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για «προπαγάνδα» και για «πλήρη απόστασή του από τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες». Παράλληλα, εστίαζαν στην «άγρια υπερφορολόγηση» και στη μείωση των συντάξεων και ενώ ακόμα -διευκρινίζουν- η εικόνα που υπάρχει είναι υπό διαμόρφωση και όχι η τελική, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων… δυσάρεστων εκπλήξεων.

Έμφαση η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει και στα αντίμετρα τα οποία προτάσσει το Μέγαρο Μαξίμου στη ρητορική του, κάνοντας λόγο για «αστειότητες» και για ισχύ αυτών «μόνο εάν ξεπεράσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το οποίο ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί μετά το 2018».

Ο Αλέξης Τσίπρας, λένε στη ΝΔ, «επέλεξε τόσους μήνες να παριστάνει ότι διαπραγματεύεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης», κάτι που -όπως επισημαίνουν- επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με την ομιλία του πρωθυπουργού όσο και με την υποδοχή των μέτρων από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Την ίδια ώρα, η οδός Πειραιώς συντηρεί το άνοιγμα στα φιλοευρωπαϊκά μεταρρυθμιστικά κόμματα και το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. 

«Μπορούμε να συνεννοηθούμε σε κάποια πράγματα για την πορεία της χώρας», τονίζουν κομματικές πηγές σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Βασίλη Λεβέντη και Δημήτρη Κουτσούμπα.  Το επανέλαβαν μάλιστα τόσο ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης (ΣΚΑΪ) όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη (Βραδυνή) και ο Νίκος Δένδιας (Τα Νέα), επιμένοντας στη δυνατότητα κοινοβουλευτικής συμπόρευσης με τις δυνάμεις εκείνες που είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τις διαρθρωτικές αλλαγές για ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος.

Ιδιαίτερη αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά του κ. Αυγενάκη με κολακευτικά λόγια στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου: «Ομορφαίνει με την παρουσία του το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο λόγος του, η στάση και τα επιχειρήματά του μας είναι εξαιρετικά χρήσιμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει εξάλλου στο αίτημά της για εκλογές, χαρακτηρίζοντάς το «πιο επίκαιρο από ποτέ», ενώ για το τι διαφορετικό θα κάνει η ίδια εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τα στελέχη της δηλώνουν σίγουρα ότι μπορούν να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας. Όπως σημειώνουν, θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε ελευθερία που τους δίνει το 3ο μνημόνιο, υποστηρίζοντας επίσης πως κάτι αντίστοιχο έχει ξαναγίνει με επιτυχία επί κυβέρνησης Σαμαρά. Κλειδί στο θέμα, εκτιμούν, είναι η εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ή επενδυτών, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Να κουνάει το δάχτυλο»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται και για τις επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, με πρώτη την Μεγάλη Τετάρτη για την υγεία. «Όλα στο φως», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, τονίζοντας πάντως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν. Ήρθαν στην εξουσία παριστάνοντας τους αρχάγγελους της κάθαρσης και πιάστηκαν να στήνουν Μ.Μ.Ε. με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής και εγγυήσεις από βοσκοτόπια, να δίνουν το ένα δημόσιο έργο μετά το άλλο στους κουμπάρους τους και να ταξιδεύουν με ιδιωτικά λίαρ τζετ ύποπτων προσώπων. Ας στήσουν όσα σόου θέλουν. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν και καταλαβαίνουν», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v