Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Νέου τύπου αντιπολίτευση μετά το Eurogroup

Πως διαμορφώνεται το αναθεωρημένο αφήγημα της ΝΔ. Η επιβάρυνση των τελευταίων μηνών, οι συντάξεις και το αφορολόγητο. Σε εξέλιξη κοινοβουλευτικές και θεσμικές παρεμβάσεις.

ΝΔ: Νέου τύπου αντιπολίτευση μετά το Eurogroup

Ένα νέο πειστικό αναθεωρημένο αφήγημα προς την κοινωνία αναζητεί η ΝΔ, δεδομένης της απόφασης του Eurogroup στη Μάλτα.

Η διαφαινόμενη συμφωνία, παρά τις επιφυλάξεις που ακόμα υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναπροσαρμόζει την γαλάζια στρατηγική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται να διαχειριστεί την νέα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.   

Στόχος του επιτελείου της ΝΔ είναι η πολιτική και επικοινωνιακή ακύρωση της συμφωνίας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το «τεράστιο πλήγμα» που επέφεραν στην οικονομία η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και η γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η γαλάζια ρητορική του επόμενου διαστήματος θα εστιάσει στα 12 δισ. ευρώ που καταγγέλλει η οδός Πειραιώς ότι επιβαρύνθηκε τους τελευταίους μήνες η πραγματική οικονομία. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι δόσεις που θα κατευθύνονταν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον Ιδιωτικό Τομέα, η αύξηση των κόκκινων δανείων, οι εκροές καταθέσεων και η ζημιά από την ύφεση του Δ’ τριμήνου του 2016. Ιδιαίτερη έμφαση η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, τα οποία θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία, πετώντας παράλληλα το γάντι στους βουλευτές των δύο κυβερνητικών εταίρων.

«Καλό Πάσχα στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια», δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας το αντιπολιτευτικό στίγμα που θα ακολουθηθεί.  

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα, η σημερινή κυβέρνηση, εφόσον επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει,  στην καλύτερη περίπτωση το 2019  θα φέρει την χώρα στο σημείο από την οποίο την παρέλαβε στις αρχές του 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να αναδεικνύεται μέσα από τον αντιπολιτευτικό λόγο της ΝΔ «η αναξιοπιστία» του Αλέξη Τσίπρα και ειδικότερα οι «ανακολουθίες» όλων όσων έλεγε παλαιότερα και δη προεκλογικά σε σχέση με όσα έρχεται να συμφωνήσει τώρα με τους δανειστές.

«Ο χρόνος εφαρμογής»

Η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν γαλάζιες κομματικές πηγές, θέλησε να δώσει δραματικό τόνο στην όλη διαπραγμάτευση, προκειμένου να «δικαιολογηθεί» στους βουλευτές της και αυτό που την ενδιαφέρει -συνεχίζουν οι ίδιες πηγές- «δεν είναι τα μέτρα, αλλά ο χρόνος εφαρμογής τους. Δεν την απασχολούν τα βάρη για τους πολίτες, αλλά το πώς αυτά δεν θα εφαρμοστούν πριν από τις επόμενες εκλογές, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα οδηγήσουν στην εκλογική εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικά στο θέμα των εκλογών, στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι με το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης μετατίθενται χρονικά για αργότερα, όμως -όπως λένε- δεν πρόκειται να σταματήσουν να τις ζητούν, ώστε να αλλάξει το κλίμα και με τη νέα κυβέρνηση να οδηγηθεί η χώρα στην ανάκαμψη. Υπό το πρίσμα αυτό, ήδη έχουν ξεκινήσει και θα συνεχίζουν να αποσυνδέουν τις εκλογές από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Πέραν των ζητημάτων της οικονομίας, η κριτική της ΝΔ θα εστιάζει και σε θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και στην προσπάθεια χειραγώγησης των θεσμών εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ θα γίνει χρήση όλων των κοινοβουλευτικών και θεσμικών δυνατοτήτων που υπάρχουν. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή παρέμβαση, με φάκελο που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του του Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη περί «στημένου» διαγωνισμού στη ΔΕΗ. Όσον αφορά την επόμενη κοινοβουλευτική μάχη, θα δοθεί την Μεγάλη Τετάρτη, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ασφάλεια των πολιτών και την παιδεία.

Στον απόηχο εξάλλου των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης, συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ σημειώνει ότι το κόμμα «θέλει έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις με όλα τα κόμματα. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη μία μέρα τα καθυβρίζει και την άλλη τα παρακαλεί να στηρίξουν τις μεθοδεύσεις του. Το μήνυμα αυτών των συναντήσεων ήταν ότι, παρά τις διαφορές μας, μπορούμε να συνεννοηθούμε σε κάποια πράγματα για την πορεία της χώρας», τονίζει με εμφανές το βλέμμα του στο μετεκλογικό τοπίο... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v