Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλεισμένη» συμφωνία βλέπει η ΝΔ

Που αποδίδει την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας και… επιστροφής στο 2015. Στις ΗΠΑ  Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κλεισμένη» συμφωνία βλέπει η ΝΔ

Πεπεισμένοι δηλώνουν στη ΝΔ ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δεδομένη, η συμφωνία με τους δανειστές έχει επιτευχθεί, ωστόσο η κυβέρνηση την παρατείνει χρονικά για επικοινωνιακούς λόγους, με αποδέκτες τους πολίτες αλλά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.  Όμως αυτή η καθυστέρηση, υποστηρίζουν στην αξιωματική, κάθε μέρα που περνάει, κοστίζει ολοένα και περισσότερο στη χώρα.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ξεκάθαρη. Όλα τα δύσκολα έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως η μείωση συντάξεων και αφορολογήτου. Ο Τσίπρας παίζει ένα παιχνίδι με τη χρονική περίοδο», αναφέρει κορυφαία κομματική πηγή, που αποδίδει την καθυστέρηση «στο εσωτερικό ακροατήριο του πρωθυπουργού». 

Από το «στημένο», όπως το χαρακτηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό παιχνίδι, όμως, το κόστος είναι τελικά πολύ μεγάλο. «Να μας πει ο κ. Τσίπρας τι κέρδισε από αυτές τις καθυστερήσεις», σημειώνουν και ζητούν την «άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας και στο τυπικό επίπεδο το συντομότερο δυνατόν», μολονότι για το σημερινό Eurogroup οι προσδοκίες στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι χαμηλές.

Η ΝΔ ανεβάζει το κόστος για τη χώρα από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης στα 12 δισ. ευρώ, διαπιστώνοντας ότι ιδιαίτερα στην πραγματική οικονομία «η χώρα τελεί υπό καθεστώς ασφυξίας». Το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, «επιβεβαιώνεται από την υπερφορολόγηση, τις χαμένες θέσεις εργασίας, τη στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τις εκροές καταθέσεων, ενώ και στο μέτωπο της αέναης δήθεν διαπραγμάτευσης, η εικόνα είναι απογοητευτική, αν όχι εξαιρετικά ανησυχητική».

Για πρώτη φορά, στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζουν επισήμως τον κίνδυνο που ελλοχεύει να χρεοκοπήσει η χώρα εφόσον δεν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών, ωστόσο, δίνοντας και το στίγμα της ρητορικής τους μετά την επικείμενη συμφωνία, τονίζουν πως πλέον ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση, «η χώρα θα σέρνεται σε συνθήκες ύφεσης, οικονομικής οπισθοδρόμησης και μαρασμού». Και την μεγαλύτερη ευθύνη, κατά τις ίδιες πηγές, τις έχει «προφανώς η  ίδια η κυβέρνηση. Όσο αυτή παραμένει, υπάρχει και ο ανάλογος κίνδυνος. Το 2015 φτάσαμε στο παρά πέντε για να φύγουμε. Εάν με αυτήν την κυβέρνηση οι συνθήκες δεν μας επιτρέψουν να διορθώσουμε τα λάθη της, οι εξελίξεις ίσως να μην είναι ευοίωνες».

Ιδιωτική επίσκεψη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από σήμερα θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για ιδιωτική επίσκεψη, όμως θα βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με τους συνεργάτες του για να αντιμετωπίζονται τα θέματα της τρέχουσας καθημερινότητας και να χαράσσεται η περαιτέρω στρατηγική του κόμματος.  

Η εντολή που έχει δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ στα στελέχη της παράταξής του είναι παράλληλα με την οικονομία, να στηλιτεύουν την κυβερνητική πολιτική όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, την ίδια στιγμή που η οδός Πειραιώς συνεχίζει να ξεδιπλώνει πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το βράδυ στο Ηράκλειο Κρήτης, σε κομματική εκδήλωση, όπως έχει ήδη προαναγγείλει το Euro2day.gr, θα δημοσιοποιηθούν οι βασικοί άξονες των θέσεων της ΝΔ για την Υγεία. 

Ο τομέας αυτός θα κυριαρχήσει την Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή, οπότε και θα συζητηθεί τελικά η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έχουν συμβεί στο χώρο τα προηγούμενα χρόνια, με τα κόμματα να διαφωνούν για τη χρονική περίοδο που θα εκτείνεται η έρευνα και ήδη τα πρώτα μεταξύ τους πυρά να αποτελούν γεγονός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v