Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζει η ΝΔ τα αποτελέσματα των επαφών Κυριάκου - πολιτικών αρχηγών

Το «όλον της αντιπολίτευσης» και οι συμμαχίες για την επόμενη μέρα. Χωρίς ανταπόκριση το αίτημα για εκλογές. Οι αποστάσεις της Φώφης και η έκπληξη με Λεβέντη.

Πώς διαβάζει η ΝΔ τα αποτελέσματα των επαφών Κυριάκου - πολιτικών αρχηγών

«Στόχος επετεύχθη», λένε στη ΝΔ, αποτιμώντας τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Οι επαφές του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκληρώνονται σήμερα με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, χωρίς πάντως οι προσδοκίες της οδού Πειραιώς να είναι υψηλές, λόγω των τελείως διαφορετικών ιδεολογιών, οπότε ο απολογισμός που κάνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο αφορά στα τρία τετ α τετ των προηγούμενων ημερών του κ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη. 

«Όλοι συμφώνησαν για τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης ως προς την αξιολόγηση και την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα. Για τη ΝΔ, μεγάλο κέρδος ήταν ότι καταφέραμε να γίνει ειλικρινής διάλογος με όλους και να τους κάνουμε συμμέτοχους της πρότασής μας για την ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Θέλαμε και καταφέραμε να πετύχουμε να εκφράσουμε το όλον της αντιπολίτευσης», τονίζει στο Euro2day.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξ αρχής επιδίωκε τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και οι βάσεις γι’ αυτό το μέτωπο, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μπήκαν, μολονότι στο αίτημα για εκλογές τώρα ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε κανένα σύμμαχο. Ακόμα και η κ. Γεννηματά, που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης Τσίπρα από την εξουσία, δεν μιλά για εκλογές αλλά για «εθνική συνεννόηση», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το θέμα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με εφαρμογή άλλης πολιτικής και με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιμένει παράλληλα να διατηρεί διακριτές αποστάσεις από τα δύο κόμματα εξουσίας, κάτι ωστόσο που στη ΝΔ το θεωρούν «απόλυτα λογικό για την πολιτική της επιβίωση».

Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από τις τρεις συναντήσεις, καθώς ενίσχυσε τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους άλλους αρχηγούς και άρχισε να κτίζει συμμαχίες ενόψει της επόμενης μετεκλογικής ημέρας. Τότε που η ΝΔ, εφόσον είναι πρώτο κόμμα, πιθανόν να χρειάζεται σύμπραξη και άλλου κόμματος (ή άλλων κομμάτων) για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Με έπεισε»

Και αν με τον Σταύρο Θεοδωράκη οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πάντα καλές, ευχάριστη έκπληξη στην αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσαν οι αναφορές του Βασίλη Λεβέντη στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ. «Χτίστηκε μια φιλία που δεν την περίμενα», τόνισε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αμέσως μετά το χθεσινό τετ α τετ, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο Κυριάκος με έπεισε ότι είναι Κυριάκος και όχι γιος του Μητσοτάκη».

Ο κ. Λεβέντης πάντως, ως άλλος ρεπόρτερ, μετέφερε μέρος των συζητήσεων που έγιναν κατ’ ιδίαν με τον κ. Μητσοτάκη. Έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να του είπε ότι «ο Τσίπρας θα κλείσει την αξιολόγηση, αλλά παρά ταύτα τα ψωμιά του είναι λίγα και στο τέλος του 2017 με αρχές του 2018 θα καταρρεύσει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να υπογραμμίζει το «δυσβάσταχτο κόστος» που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες από τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας -όπως λένε- «είναι επιτακτική αλλά θα είναι και οδυνηρή για τους πολίτες. Γενικώς πάντως κρατούν «μικρό καλάθι» αφού, όπως υποστηρίζουν, «και άλλες φορές έχουν υπάρξει πανηγυρισμοί από την πλευρά της αξιολόγησης επειδή τάχα έχει κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο μάταια». Το μόνο βέβαιο, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι ο πρωθυπουργός «κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί στην εξουσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v