Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσκεμμένη καθυστέρηση αποδίδει στην κυβέρνηση η ΝΔ

Αναβίωση των ημερών του 2015 βλέπουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τα χρηματικά διαθέσιμα ταμείων και οργανισμών και οι... γερμανικές εκλογές. Το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και η καθημερινότητα του πολίτη.

Εσκεμμένη καθυστέρηση αποδίδει στην κυβέρνηση η ΝΔ

Την επιστροφή του «εφιάλτη» του 2015 βλέπει ολοένα και πιο κοντά η ΝΔ, όσον αφορά στην πορεία της αξιολόγησης και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Όλες οι ενδείξεις, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μαρτυρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έστω χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη πια στο πλευρό του, συνεχίζει εσκεμμένα να μην κλείνει την αναγκαία για τη χώρα συμφωνία, με αντάλλαγμα την παραμονή στην εξουσία. «Γι' αυτό διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους της χώρας», σημειώνει η οδός Πειραιώς, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή «η συνεχής καθυστέρηση βουλιάζει την οικονομία και την κοινωνία στην αβεβαιότητα».

Η επανάληψη της προ δύο ετών ιστορίας, τονίζουν στη ΝΔ, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και από την προσπάθεια να συγκεντρωθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος όλα τα αποθέματα και τα χρηματικά διαθέσιμα ταμείων και οργανισμών, υπό τον κίνδυνο να μην υπάρξει άμεσο αίσιο τέλος στις συζητήσεις και να αναγκαστεί η χώρα μας να καλύψει τις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, οι αρμόδιοι γαλάζιοι τομεάρχες κατήγγειλαν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ ότι «αντί να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ που διαθέτει στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανεργίας, προχωρά αιφνιδίως στη μεταφορά χρηματικών διαθεσίμων ύψους 65 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος». Κίνηση που φέρνει στο νου μνήμες του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας εξέφραζε χθες τον έντονο προβληματισμό του, μήπως η κυβέρνηση θέλει να παραταθεί η διαδικασία μέχρι και τις γερμανικές εκλογές, προκειμένου να διεκδικήσει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, ώστε να έχει ένα υπέρ της επιχείρημα απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

«Τότε όμως η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμη», σημειώνει η ίδια πηγή, εμφανώς ανήσυχη για τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

«Μεγάλες θυσίες»

Από την άλλη, η ΝΔ αναγνωρίζει και τα εμπόδια που μπαίνουν από τους δανειστές σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένου ότι «έχουν προχωρήσει σε υπερβολές και ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του, κάνοντας πολλές και μεγάλες θυσίες». Ωστόσο, όπως σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, «η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, με τη στάση τους, τους δίνουν συνεχώς δικαιώματα».

Την εφαρμοζόμενη πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου στηλίτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με τον οποίο συζήτησε τα περιθώρια σύγκλισης σε συγκεκριμένες αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι στους κυβερνητικούς εταίρους. Ταυτόχρονα, υπήρξε ταύτιση απόψεων στην ανάγκη υλοποίησης ενός «εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων» για την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία, «που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις και θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλαγές και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και ενώ δεν αφήνει ασχολίαστα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη. Έτσι, με χθεσινή παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αφορμή τους ληστές του Φαλήρου που είχαν αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου, προανήγγειλε την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, καθώς «αθώοι πολίτες πληρώνουν τις ιδεοληψίες αυτού».

Μέσω twitter επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ παρενέβη και στο θέμα των εξετάσεων εισόδου στα πανεπιστήμια, καλώντας τον υπουργό Παιδείας να «σταματήσει τις παλινωδίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v