Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους… πληγέντες από τα νέα μέτρα «κλείνει το μάτι» η ΝΔ

Πως επαναπροσδιορίζεται η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο τη διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Έτοιμες οι γαλάζιες προτάσεις για την υγεία.

Στους… πληγέντες από τα νέα μέτρα «κλείνει το μάτι» η ΝΔ

Οι πληροφορίες και οι διαρροές σχετικά με τα νέα μέτρα που θα συνοδεύσουν τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών επαναπροσδιορίζουν την τακτική της ΝΔ, η οποία πλέον επικεντρώνεται στους πολίτες οι οποίοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και επιβαρύνονται, σε οικονομικό επίπεδο, από τα νέα δεδομένα.

Στο στόχαστρο της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται με ιδιαίτερη έμφαση πλέον οι χαμηλόμισθοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αναμένεται να επιβαρυνθούν σημαντικά από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, οι αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από τις νέες εισφορές, καθώς και οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν νέα μείωση των αποδοχών τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποξενώνεται από τα κοινωνικά στρώματα που τον ψήφισαν», εκτιμούν πηγές της ΝΔ και διαβλέπουν «ακόμα πιο ραγδαία την εκλογική κατάρρευση του μείζονος κυβερνώντος κόμματος, την οποία καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις». Επί καθημερινής βάσης και κατόπιν προτροπής του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο και οι αρμόδιοι τομεάρχες θα κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις – καταγγελίες για το νέο «επώδυνο πακέτο νέων μέτρων» αλλά και ευρύτερα για θέματα της καθημερινότητας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα παλαιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Επαφές με τους αρχηγούς

Ο πρόεδρος της ΝΔ βλέπει από την άλλη να εξελίσσεται από τους κυβερνητικούς εταίρους ένα οργανωμένο σχέδιο «ακρότητας και διχασμού, για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία και να ναρκοθετήσουν την επόμενη κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επαφές του με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια σχηματισμού ενός κοινού μετώπου απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο και κτίζοντας «γέφυρες» για μελλοντικές μετεκλογικές συνεργασίες. Ήδη, την Παρασκευή συνάντησε την Φώφη Γεννηματά, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δει τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Βασίλη Λεβέντη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς αυτός εμφανίζεται, ως δυνάμει πρωθυπουργός, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ουσιαστικά να ακολουθείται από τους υπολοίπους αρχηγούς. Πάντως, η προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινής αντιπολιτευτικής γραμμής κατά της κυβέρνησης δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να κάνει και άλλες κινήσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με σκοπό να «κερδίσει πόντους» απέναντι στον πρωθυπουργό.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους και στα ζητήματα θεσμικής τάξης, για τα οποία εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου πως έχει οδηγήσει τη χώρα «πολλά βήματα πίσω προσπαθώντας να ελέγξει κάθε τομέα της δημόσιας ζωής». Ιδιαίτερη αναφορά η ΝΔ κάνει στις κυβερνητικές «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», με κομματικές πηγές να σημειώνουν ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε φτάσει στο σημείο οι ίδιοι οι δικαστές να καταγγέλλουν απόπειρες ελέγχου τους».

Βασικοί άξονες

Με γοργούς ρυθμούς εξάλλου συνεχίζεται η προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και μέσα στην εβδομάδα να ανακοινωθούν οι βασικοί άξονες των θέσεων του κόμματος για την Υγεία.

Αυτοί σχετίζονται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της υγείας, τους χρονίως πάσχοντες και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων.

Έμφαση θα δίνεται στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αποκέντρωση στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα προταθεί η αξιοποίηση των δημόσιων δομών των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων Υγείας που ήδη υπάρχουν και η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καλυφθεί όλη η επικράτεια με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαιτούμενες υποδομές.

Από τις καινοτόμες προτάσεις του γαλάζιου επιτελείου είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός είδους αστικού τύπου Κέντρων Υγείας, στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Από εκεί μόνο θα μπορεί να δοθεί παραπεμπτικό στους ασθενείς για να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο εφόσον χρειάζεται. Επίσης, θετικά βλέπει η ΝΔ στοχευμένες συγχωνεύσεις νοσοκομείων χωρίς απολύσεις προσωπικού που έχει προσληφθεί με νόμιμες διαδικασίες, ενώ έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους και στη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v