Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «φλερτάρει» τώρα τη Φώφη ο Κυριάκος

Οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι μυστικές γαλάζιες δημοσκοπήσεις. Το σχέδιο απομόνωσης Τσίπρα και η επόμενη μέρα. Πώς βλέπει η Χαριλάου Τρικούπη το σημερινό τετ α τετ.

Γιατί «φλερτάρει» τώρα τη Φώφη ο Κυριάκος

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με στενούς του συνεργάτες και αποτελεί μία ακόμα κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, με φόντο την επόμενη μέρα.

Το σημερινό τετ α τετ, που θα έχει το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες και είναι μόνο η αρχή, αφού θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες αντίστοιχα ραντεβού με τους αρχηγούς και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι, την ώρα που η αξιολόγηση δείχνει να βαίνει προς ολοκλήρωση, να βρει ένα πεδίο συνεννόησης με την ελάσσονα αντιπολίτευση και να απομονώσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, ως τους «μοναδικούς ιδιοκτήτες των νέων επώδυνων επικείμενων μέτρων».

Ειδικά με το ΠΑΣΟΚ, παρά την επίμονη αντίσταση της Φώφης Γεννηματά στο «φλερτ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, καθώς βλέπει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τη μοναδική ίσως δύναμη με την οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί μετά τις επόμενες εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του το γαλάζιο επιτελείο δείχνουν πως κατά τις επόμενες κάλπες -όποτε και αν αυτές γίνουν- θα μπουν λιγότερα κόμματα απ' ό,τι σήμερα στη Βουλή, χωρίς να αποκλείεται καθόλου αυτή να είναι ακόμα και πεντακομματική. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι με δεδομένη (τουλάχιστον με τις σημερινές συνθήκες) την αδυναμία συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, οι δυνατότητες συμπόρευσης της ΝΔ (εφόσον είναι πρώτη) με άλλο κόμμα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ίσως σε αυτή την περίπτωση η Φώφη Γεννηματά να είναι και η μοναδική επιλογή για κυβερνητικός εταίρος, από τη στιγμή μάλιστα που αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Όπερ σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει πάση θυσία τον τρόπο για να σχηματίσει κυβέρνηση από το βράδυ των πρώτων εκλογών.

Τόπος συνεννόησης

Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν ότι αυτός θα εκφράσει στους πολιτικούς αρχηγούς την έντονη ανησυχία του για την πορεία της χώρας, θα ζητήσει τη γνώμη τους και θα επιχειρήσει να βρεθεί ένας, υποτυπώδης έστω, κοινός τόπος συνεννόησης. «Οφείλει να πάρει αυτή την πρωτοβουλία ως αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης, αλλά και ως αυριανός πρωθυπουργός», σημειώνει χαρακτηριστικά στενός του συνεργάτης, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει κάθε προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας και την επαναφορά της στη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να αφουγκραστεί τις προθέσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, με μια από τις εισηγήσεις που δέχεται, είναι να θέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο κοινής τακτικής όσον αφορά στην επικείμενη συμφωνία, ίσως και με μια κοινή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα πιστεύει στο ευρωπαϊκό όραμα», ήταν η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη στο twitter, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Μάλτα, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη άμεσων διαρθρωτικών αλλαγών με άλλο μείγμα πολιτικής.

«Για να ακούσει»

Από την πλευρά τους, στη Χαριλάου Τρικούπη κρατούν «μικρό καλάθι» για τη σημερινή συνάντηση και διαμηνύουν πως η Φώφη Γεννηματά θα προσέλθει για να ακούσει τον κ. Μητσοτάκη και, αν χρειαστεί, να του επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της. «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και αλλαγή κυβέρνησης με εθνική συνεννόηση», αναφέρει συνομιλητής της προέδρου του ΠΑΣΟΚ , παραπέμποντας παράλληλα σε πρόσφατη επισήμανση της ίδιας ότι «το 2017 πρέπει να είναι ένα έτος-στοίχημα, με στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μη παλινόρθωση της Δεξιάς».

Επιδίωξη της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι να διατηρήσει σαφείς διαχωριστικές γραμμές τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιμώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να ενισχυθεί η παράταξή της, άρα και να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v