Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μασάζ» σε ΑΝΕΛ με αφορολόγητο κάτω από €6.000 και περικοπές στις συντάξεις

Το περίγραμμα συμφωνίας που παρουσιάστηκε, προβλέπει μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο με μικρή περικοπή του πρώτου συντελεστή αλλά και περικοπές στις συντάξεις κυρίως του ΤΕΒΕ. Δεν βλέπουν απώλειες οι ΑΝΕΛ.

«Μασάζ» σε ΑΝΕΛ με αφορολόγητο κάτω από €6.000 και περικοπές στις συντάξεις

Στη ζώνη των 5.900-6.000 ευρώ προσγειώνεται το αφορολόγητο, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ενημέρωση που έκαναν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου στους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρουσιάστηκε και περίγραμμα των αντίμετρων, στα οποία προβλέπεται μείωση του πρώτου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση του συντελεστή στο 26% από το 29%.

Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ και προσπαθεί να ανεβάσει το ποσό στα 400 εκατ. ευρώ (αρχικά υπήρξε στόχευση να περιοριστεί κατά 800 εκατ. ευρώ).

Στο πακέτο των αντίμετρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επίδομα για 1ο και 2ο παιδί, δυνατότητα υποδοχής όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων στα φάρμακα.

Στις συντάξεις περιγράφηκε το «παζάρι» για να προχωρήσουν οι μειώσεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2020, ενώ το ΔΝΤ πιέζει να ξεκινήσουν από το 2019. Η μείωση αναμένεται σημαντική για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ και λιγότερη για αυτούς του ΙΚΑ.

Στα εργασιακά, το βασικό σενάριο φαίνεται πως είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τη λήξη του προγράμματος, ενώ διαμηνύεται ότι δεν θα γίνουν δεκτά τα αιτήματα του ΔΝΤ για «εργασιακό μεσαίωνα».

«Η προσοχή μας στράφηκε κυρίως στα αντίμετρα διότι τα μέτρα είναι δεδομένο ότι θα ληφθούν», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος των ΑΝΕΛ που ήταν παρών στην ενημέρωση, προσθέτοντας πάντως ότι «εμείς ήμασταν επίμονοι στον διάλογο που έγινε πως ό,τι μέτρα ληφθούν, θα πρέπει να ληφθούν από το 2019 και μετά».

Όσον αφορά τη στάση των βουλευτών του κόμματος στην ψηφοφορία στη Βουλή, στους Ανεξάρτητους Έλληνες εκτιμούν ότι «για πολλούς λόγους δεν θα υπάρχουν απώλειες, ούτε από εμάς ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνουν ότι γίνεται αγώνας δρόμου να προλάβουμε το IMF και το QE και είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που σήμερα θα φανούν τα καλά νέα από το Euroworking Group, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στις 20 Μαΐου».

Εκφράζεται δε η αισιοδοξία στον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο ότι οι εταίροι θα επισπεύσουν τη διαδικασία, ίσως και με ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, αφού και οι ίδιοι «επιθυμούν διακαώς να κλείσει η ιστορία λόγω και των εκλογών στη Γαλλία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v