Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση με… ονοματεπώνυμο από ΝΔ

Γιατί στοχοποιεί τους κορυφαίους υπουργούς. Σε ποια θέματα κορυφώνει τους τόνους. Τα σημερινά τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα.

Αντιπολίτευση με… ονοματεπώνυμο από ΝΔ

Σε επιχείρηση αποδόμησης του συνόλου των κορυφαίων υπουργών επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η ΝΔ, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των «ανακολουθιών και της αναξιοπιστίας» που αποδίδει στην κυβέρνηση.

Το νέο σημείο της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως συμφωνήθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι πέραν της μετωπικής σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, να στοχοποιούνται σε προσωπικό επίπεδο και με ονομαστικές αναφορές όσα από τα κυβερνητικά στελέχη δίνουν σχετικές αφορμές. Και για τον σκοπό αυτό, η προτροπή του κ. Μητσοτάκη προς τους συνεργάτες του είναι να παρακολουθούν στενά και διαρκώς όλους τους υπουργούς, ψάχνοντας την αφορμή για να τους στηλιτεύσουν.

Έτσι, χθες η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, μεταξύ άλλων: στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη φράση του «κάναμε λάθος στην πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και έτσι έπεσε το βάρος στα μεσαία στρώματα», στον Πάνο Σκουρλέτη που «το πρωί καταγγέλλει συμφέροντα και δηλώνει ότι διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το απόγευμα παραδέχεται κυνικά ότι θα ψηφίσει “ναι σε όλα”», καθώς και στον Δημήτρη Τζανακόπουλο επειδή είπε πως «τα εργασιακά έχω την εκτίμηση ότι θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε».

«Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» κάθε κυβερνητική δράση ή δήλωση. Είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο -όπως θεωρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση- θα χαθεί και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας του πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού του συμβουλίου στα μάτια των πολιτών.

ΔEH και εργασιακά

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ φέρεται να προσανατολίζεται στην κορύφωση των τόνων στα «καυτά» θέματα της αξιολόγησης και στα οποία πιθανολογεί ότι η κυβέρνηση θα υποστεί ήττα, όσον αφορά στην τελική συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση στη γαλάζια ρητορική επέχει το θέμα της ΔΕΗ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβέρνηση για απαξίωση και ξεπούλημα της Επιχείρησης, προς όφελος των ανταγωνιστών της και θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας.

Αλλά και στα εργασιακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προχθεσινή τοποθέτησή του ενώπιον των γαλάζιων τομεαρχών, έδωσε το έναυσμα για την επίθεση: «Παριστάνουν ότι αγωνίζονται για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά για τις θέσεις εργασίας που χάνονται καθημερινά από τις επιχειρήσεις που κλείνουν, δεν ιδρώνει το αυτί τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαία και η αναφορά του προέδρου της ΝΔ κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα στον «λαϊκισμό». Η Ελλάδα, όπως είπε, είναι η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από αυτόν, αλλά θα είναι και η πρώτη που θα τον κερδίσει.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτζ, τον πρόεδρο του Ε.Λ.Κ. Γιόζεφ Ντολ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάννο Ραχόι.

Επίσης, θα μετάσχει και σε εκδήλωση με νέους ευρωβουλευτές μαζί με τον κ. Τουσκ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του προφίλ του στο εξωτερικό, στη σκιά πάντως των αναφορών ΔΝΤ και Σόιμπλε για στήριξη των μέτρων της επικείμενης συμφωνίας και από την αντιπολίτευση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v