Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφώνει τον «ανένδοτο» στα μέτρα η ΝΔ

Στα… όπλα τα κορυφαία στελέχη, υπερασπίζονται την επίσημη γραμμή. Η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα «λάθη» Τσίπρα - Καμμένου και τα παραδείγματα Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου. Συμμαχίες στις τοπικές κοινωνίες αναζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κορυφώνει τον «ανένδοτο» στα μέτρα η ΝΔ

Στη σκιά των παρεμβάσεων Σαπέν και Σόιμπλε για τη δέσμευση εκ μέρους της αντιπολίτευσης να στηρίξει τα νέα μέτρα, η ΝΔ επιμένει στην άρνησή της να αποτελέσει «δεκανίκι» της κυβέρνησης, με κορυφαία στελέχη της να βγαίνουν δημοσίως υπερασπιζόμενα τη συγκεκριμένη γραμμή.

Ήδη, οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας καθώς και ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας, με συνεντεύξεις τους διεμήνυσαν ότι η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη από την αρχή και δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα. Αλλά και τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλάζιοι βουλευτές θα συνεχίσουν τις δημόσιες τοποθετήσεις προκειμένου να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη αλλά και στο εξωτερικό πως, ως κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας, ωστόσο θα κάνουν  τα πάντα για να αλλάξουν τους όρους των συμφωνιών που δεν ωφελούν τη χώρα.

«Αυτή, άλλωστε, είναι η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίζει: «Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους πολίτες υποσχόμενος ότι θα διαγράψει μεμιάς  τα συμφωνηθέντα με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Η ΝΔ δεν πρόκειται να λαϊκίσει, τάζοντας πράγματα ανέφικτα. Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι αφενός με την αξιοπιστία μας και αφετέρου με την ικανότητά μας, θα πετύχουμε τους στόχους μας, τις αναγκαίες αλλαγές προκειμένου να ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία».  

Όσον αφορά στο σήμερα, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για τη δεύτερη αξιολόγηση, αρνούμενη να «ξεπλύνει τα λάθη των Τσίπρα - Καμμένου». Σύμφωνα με γαλάζιες κομματικές πηγές αναφερόμενες στους δύο, «πάνω από όλα είναι η καρέκλα τους, και πάνω από όλα είναι η διατήρησή τους στην εξουσία. Η  πραγματική οικονομία καταρρέει και αυτοί συνεχίζουν προκλητικά τα επικοινωνιακά τους τερτίπια». 

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Όπως υποστηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, η ανατροπή της λιτότητας θα επιτευχθεί μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας, «με σοβαρή πολιτική και ακολουθώντας τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου».

Μία από τις κινήσεις-κλειδιά που θα συντείνουν σε αυτή την προσπάθεια, λένε στη ΝΔ, είναι και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην οποία επικεντρώθηκε χθες για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το κράτος πρέπει να μοιράζεται το ρίσκο του νέου επιχειρηματία, να στέκεται σύμμαχος και όχι να δημιουργεί εμπόδια, και κυρίως να μη σπαταλάει τα χρήματα των φορολογουμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Ελληνοϊσραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να αναζητεί συμμαχίες στις τοπικές κοινωνίες, ενόψει ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με δημάρχους, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, δηλώνοντας την απόλυτη αντίθεσή του στην καθιέρωση της απλής αναλογικής και στην αυτοδιοίκηση, όπως δείχνει να προχωρά η κυβέρνηση. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι εάν η σημερινή κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, θα αλλάξει αμέσως μια τέτοια ρύθμιση «που αποτελεί χτύπημα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Η ΝΔ επεξεργάζεται, σε συνεργασία με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, τις προτάσεις της για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και τις απαραίτητες αλλαγές «προς όφελος των πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v