Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική από την αντιπολίτευση για το «χαμένο» Eurogroup

Βλέπει «ένα ακόμα ναυάγιο» της κυβέρνησης και κίνδυνο για τη χώρα. «Πολιτική αλλαγή» ζητά η ΝΔ, «να τα μαζέψουν και να φύγουν» η Δημ. Συμπαράταξη. Η ανησυχία Θεοδωράκη και οι θέσεις Ένωσης Κεντρώων, ΚΚΕ, ΧΑ.

Μετωπική από την αντιπολίτευση για το «χαμένο» Eurogroup

Με ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. «Κάθε μέρα που περνά χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση, ο κλοιός σφίγγει περισσότερο για τη χώρα», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν, διαπιστώνοντας «ένα ακόμα ναυάγιο» του Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού του επιτελείου. Πρακτικά, συμφωνούν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, η ιστορία του 2015 επαναλαμβάνεται, με άγνωστες ακόμα τις συνέπειές της. Το μόνο βέβαιο, υποστηρίζουν, είναι ότι ανεξάρτητα από την περαιτέρω εξέλιξη, η ζημιά για την ελληνική κοινωνία είναι δεδομένη και η οικονομία μας στο «κόκκινο».

«Η καθυστέρηση κοστίζει, το ξέρουμε πολύ καλά, αλλά μάταια», σχολίαζε αργά το βράδυ συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν βλέπει καμία πρακτική πρόοδο στις συζητήσεις. «Άγνωστος εξακολουθεί να είναι ο χρόνος που θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα ή έστω ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα που να προϊδεάζει για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», υπογράμμιζε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επικαλεστεί κόντρα μεταξύ των δανειστών, αφού αυτοί έχουν κοινή θέση στα εργασιακά, στο αφορολόγητο και στις συντάξεις.

Το μόνο που μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι «νέα βάρη, μεγαλύτερη ανασφάλεια και βαθύτερη παρακμή». Από μόνο του, άλλωστε, το γεγονός ότι πέρασε και η χθεσινή ημερομηνία χωρίς ορατή διέξοδο «προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Θα υποστούμε σε κάποιο σημείο τέτοια βλάβη που η αξιολόγηση πλέον δεν θα έχει σημασία», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ΝΔ κάνει λόγο για «επιχείρηση εξαπάτησης» των πολιτών εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο «στις 20 Φεβρουαρίου έσπευσε να ανακοινώσει συμφωνία, η οποία δήθεν έφερνε το τέλος της λιτότητας». Επαναλαμβάνει δε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου «να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της».         

«Συνθηκολόγηση ηττημένου»

Την παραίτηση της κυβέρνησης, εκτός από τη ΝΔ, ζητά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάνοντας λόγο για «μια ακόμα συνθηκολόγηση ηττημένου». Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ανίκανη, που οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό», την ίδια ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι «παλινδρομούν ξοδεύοντας τα εξάμηνα λες κι ο χρόνος δεν είναι για τον λαό και την οικονομία, αλλά για το κόμμα και τα ψηφαλάκια τους. Να τα μαζέψουν και να φύγουν». Όπως σημειώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, «η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια παρατείνονται, κάτι που κοστίζει πολύ ακριβά πια για την ελληνική οικονομία, για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν κτυπηθεί από την κρίση».

Εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος υποστηρίζει πως η ελληνική οικονομία «βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και η κυβέρνηση αφήνει τον χρόνο να περνάει επειδή δεν θέλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που γίνονται ακόμη πιο δύσκολες όσο περνάει ο καιρός». Το Ποτάμι βλέπει την κατάσταση να επιδεινώνεται ιδιαιτέρως καθόσον δεν κλείνει η αξιολόγηση, με κύρια θύματα των εξελίξεων «τους ανθρώπους της αγοράς και το κόστος που πληρώνουν καθημερινά. Οι εταίροι δεν βιάζονται, αλλά όσοι ασχολούνται με την πραγματική οικονομία καίγονται», αναφέρει η Σεβαστουπόλεως.

Η Ένωση Κεντρώων σημειώνει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τίποτα, γιατί «τότε θα είναι σαν να επιβραβεύει την πολιτική που κουκουλώνει τις παθογένειες κάτω από το χαλί». Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «έχει έτοιμο το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ», ενώ η Χρυσή Αυγή τονίζει ότι «η χώρα παραδόθηκε στους τοκογλύφους δανειστές, με τη συναίνεση Τσίπρα και Μητσοτάκη, που εκτελούν από κοινού τις εντολές της ξένης οικονομικής ολιγαρχίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v