Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνουν Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης στο σημερινό τετ α τετ

Ποιες οι προσδοκίες των δύο πλευρών από το μεσημεριανό ραντεβού. Υποβαθμίζει η οδός Πειραιώς, ρίχνει τους τόνους ο τέως αρχηγός. Επιφυλάξεις για τη διάρκεια της… εκεχειρίας.

Τι ψάχνουν Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης στο σημερινό τετ α τετ

Οι πρόσφατες εσωκομματικές αναταράξεις, με βασικό πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δείχνουν να έχουν καταλαγιάσει στη ΝΔ, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διασφαλίσει με κάθε δυνατό τρόπο και απ’ όλες τις πλευρές την ηρεμία εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και το σημερινό τετ α τετ που θα έχει με τον τέως πρόεδρο, το οποίο κλείστηκε την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση.

Και από τις δύο πλευρές οι τόνοι έχουν πέσει και θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη μεταξύ τους σχέση. Συνεργάτης μάλιστα του προέδρου της ΝΔ υποβαθμίζει το σημερινό ραντεβού λέγοντας ότι «πρόκειται απλώς για ένα από τα πολλά που γίνονται συνεχώς μεταξύ των δύο ανδρών, με άλλα να ανακοινώνονται και άλλα όχι». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του, έτεινε και πάλι χείρα φιλίας προς τον κ. Μεϊμαράκη, υπερασπιζόμενος τη στάση της ΝΔ κατά την ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015. 

«Όταν ο κ. Τσίπρας πήγε να ρίξει τη χώρα στα βράχια, εμείς κάναμε και πάλι το εθνικό μας καθήκον. Όχι για τον κ. Τσίπρα αλλά για τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά, δικαιώνοντας τον τότε αρχηγό της παράταξης. Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να στείλει ένα μήνυμα της ενότητας στο εσωτερικό του κόμματός του, δεδομένου πως «ο μόνος αντίπαλός μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του».

Αλλά και ο κ. Μεϊμαράκης από την πλευρά του πλέον βλέπει ταύτιση απόψεων με την ηγεσία του κόμματος. Όπως λέει, θα προσέλθει στο ραντεβού ώστε να ακούσει τον πρόεδρο, ωστόσο δηλώνει σύμφωνος με τη θέση που πήρε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στους βουλευτές της ΝΔ, ότι «η κυβέρνηση αν θέλει ας ψηφίσει τα μέτρα, αν θέλει ας πάει σε εκλογές».

«Τσάμπα μάγκες»

Γεγονός είναι πάντως ότι ο πρώην πρόεδρος έχει αρκετές φορές εκφράσει τη διαφωνία του για την αντιπολιτευτική τακτική που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τελευταία του «βόμβα» να αφορά τους «τσάμπα μάγκες (μέσα από τη ΝΔ) που ζητούν εκ του ασφαλούς εκλογές». Η αιχμή ερμηνεύθηκε ως αιχμή προς τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και στη συνέχεια -μετά και τον σάλο που προκάλεσε η συγκεκριμένη τοποθέτηση- επισημάνθηκε ότι απευθυνόταν στον Μάκη Βορίδη ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την ψήφιση του μνημονίου και από τη ΝΔ πριν από δύο χρόνια. 

Έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός πάντως εκτιμά πως το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν θα είναι το τελευταίο στο «σίριαλ Μεϊμαράκη», αφού αυτός «είναι αποφασισμένος να μη σιωπά όταν θεωρεί κάτι λάθος, όπως έχει επανειλημμένα δείξει και στο παρελθόν. Και φυσικά δεν αποκλείεται να το ξανακάνει».

Όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να κάνει πίσω από τις βασικές αρχές και τα προσδιορισμένα όρια εντός του κόμματος: «Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με την τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα, θα μείνει πίσω», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα.

Το ερώτημα είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν αμφότεροι. Δηλαδή, αφενός, αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιστρέψει δριμύτερος, με ποιον τρόπο και τι ύφος και αφετέρου, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρήσει τους χαμηλούς τόνους ή εισακούσει κάποιες εισηγήσεις συνεργατών του να προχωρήσει ακόμα και σε διαγραφές, ως ένδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v