Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε θέμα με τις λίστες στη ΝΔ

Τα παράπονα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για συγκεκριμένους πολιτευτές. Τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο διάλογος Σταμάτη - Μπακογιάννη και ο παράγοντας Μεϊμαράκης.

Ανοιξε θέμα με τις λίστες στη ΝΔ

Το σενάριο των εκλογών, με την ενδεχόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να παραπέμπεται -εκτός απροόπτου- χρονικά για το μέλλον, ωστόσο στη ΝΔ οι διεργασίες ενόψει της προσφυγής στις κάλπες έχουν ήδη, έστω ατύπως, ξεκινήσει.

Και αυτό δεν αφορά μόνο στην ηγεσία και την κατάρτιση του μεγαλύτερου μέρους των γαλάζιων ψηφοδελτίων, αλλά και στους βουλευτές και πολιτευτές, οι οποίοι προσπαθούν να λάβουν την καλύτερη δυνατή θέση εκκίνησης στην κούρσα.

Μόνο τυχαία δεν θεωρούνται τα παράπονα που διατύπωσαν χθες μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με πολιτευτές που δραστηριοποιούνται σαν να έχουν λάβει ήδη το χρίσμα από το κόμμα.

Στην «κλειστή» συνεδρίαση που ακολούθησε της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, καταγγέλθηκαν (χωρίς ονόματα) συγκεκριμένα στελέχη που αυτοαποκαλούνται «μητσοτακικοί» και κάποιοι εξ αυτών χρησιμοποιούν ακόμα και μέρος του κομματικού μηχανισμού για την προβολή τους.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε τεθεί και σε παλαιότερη κομματική συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί να καθησυχάσει τους βουλευτές του και να διαμηνύσει ότι όποιοι διαδίδουν με σιγουριά την υποψηφιότητά τους, ίσως εκπλαγούν αρνητικά όταν έρθει εκείνη η ώρα. «Κανείς άλλος, πλην των εν ενεργεία βουλευτών, έχει εξασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ», φέρεται να τόνισε κατά τη χθεσινή συζήτηση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έπεσε στο τραπέζι από τον Δημήτρη Σταμάτη, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, το θέμα της συναίνεσης προς την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μίλησε για «ψιθύρους» περί συναίνεσης, η οποία όμως επ' ουδενί δεν μπορεί να υπάρξει, δεδομένου ότι δεν εφαρμόζονται τρεις προϋποθέσεις: 1. η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αξιόπιστη, 2. το πρόγραμμα που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση κινείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση και 3. υπάρχει σαφής δυσαρμονία της εφαρμοζόμενης πολιτικής με το εκλογικό σώμα. Στο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρενέβη η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία -απαντώντας εμμέσως στον κ. Σταμάτη- σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν γνωρίζει ούτε έναν βουλευτή της ΝΔ ο οποίος να τάσσεται υπέρ της συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ή υπέρ της υπερψήφισης των μέτρων που διαπραγματεύεται.

Η καθημερινότητα

Κατά τα άλλα, κάποιοι βουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη η γαλάζια αντιπολιτευτική ρητορική να εστιάσει περισσότερο σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, με τον κ. Μητσοτάκη να συμφωνεί μαζί τους και να δεσμεύεται ότι θα το πράξει. Ο ίδιος μάλιστα εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων αλλαγών στο οργανόγραμμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη χθεσινή του ομιλία, θέλησε να εμφανιστεί ενωτικός, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, ενώ με στόχο να κλείσει όλα τα εσωκομματικά μέτωπα, έκλεισε με πρωτοβουλία του ραντεβού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, η απόφαση για τη συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί προϊόν «συναντίληψης», με στόχο να εξαφανιστούν οι όποιες σκιές μπορεί να είχαν μείνει στη μεταξύ τους σχέση, με νωπές τις μνήμες της τοποθέτησης του κ. Μεϊμαράκη για «τσάμπα μάγκες στο κόμμα, που δηλώνουν εκ τους ασφαλούς ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «στη μάχη αυτή θα είμαστε όλοι μαζί. Χωρίς να εξυπηρετούμε το προσωπικό μας συμφέρον», θέλοντας να πορευτεί το επόμενο διάστημα έχοντας τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες εντός της γαλάζιας παράταξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v