Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκαθαρίζει τη γραμμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα μηνύματα για τα μέτρα και τις εκλογές. Πώς διαβάζουν στη ΝΔ την πρόταση Σκουρλέτη για ψήφιση της συμφωνίας από αυξημένη πλειοψηφία βουλευτών. Η επαναδιαπραγμάτευση και το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκαθαρίζει τη γραμμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Να απαντήσει σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει θολώσει το αντιπολιτευτικό στίγμα της ΝΔ επιχείρησε χθες από την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Σκουρλέτη για ψήφιση της ενδεχόμενης  συμφωνίας με τους δανειστές από διευρυμένη πλειοψηφία (180 βουλευτές), επανέλαβε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει το νέο πακέτο μέτρων, ενώ μετά από καιρό επανέφερε στην κορυφή της ατζέντας το θέμα των εκλογών.

«Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές. Ώστε οι Έλληνες να αποφασίσουν. Και η χώρα να αναπνεύσει. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο καλύτερα για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παίζοντας «εντός έδρας», στον τόπο καταγωγής του, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει τον έλεγχο των κινήσεων όσον αφορά τις εντυπώσεις αλλά και την ουσία, με φόντο πιθανή προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση «ατυχήματος» της κυβέρνησης. Και η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών ερμηνεύθηκε από την οδό Πειραιώς ως πιθανή προαναγγελία εξελίξεων, αν και -σύμφωνα με συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη- «οι άνθρωποι είναι τόσο αλλόκοτοι που δεν μπορείς να τους ‘διαβάσεις’ εύκολα.

Μπορεί, για παράδειγμα, ο Σκουρλέτης να είναι ‘λαγός’ του Μεγάρου Μαξίμου για αυτά που θα δούμε στη συνέχεια, μπορεί όμως να προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον Τσίπρα για εσωκομματικούς λόγους». 

Σύμφωνα, εξάλλου, με έμπειρο κοινοβουλευτικό, «έτσι κι αλλιώς, οι 180 ψήφοι δεν στέκουν ούτε πολιτικά, ούτε συνταγματικά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταπατήσει τα πάντα για το μικροκομματικό της όφελος».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να έχει το «πάνω χέρι» και να προλάβει τα γεγονότα, αποσυνδέοντας τις εκλογές από την αξιολόγηση και υπογραμμίζοντας ότι ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση «οδηγεί τη χώρα στα βράχια, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη».

Δημοσιονομικό αέρα

Ευθύνες, πάντως, πέραν της κυβέρνησης, καταλογίζει και στους εταίρους, καθώς «ανέχτηκαν την υπερφορολόγηση, αντί της περικοπής δαπανών, συναίνεσαν στο έκτρωμα Κατρούγκαλου στο Ασφαλιστικό και στα υψηλά πλεονάσματα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια». Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος με τους δανειστές, με βασικό δεδομένο ότι «η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα». Επιμένει σε νέα συμφωνία, με πλεονάσματα γύρω στο 2%, που θα συνδυαστεί με ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία. 

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, το οποίο ήδη υπάρχει «και είμαστε έτοιμοι να το θέσουμε σε εφαρμογή από την πρώτη κιόλας μέρα της εκλογικής μας νίκης. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να κυβερνήσουμε σωστά», τονίζει, αποστέλλοντας στους πολίτες ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα και την επιστροφή στην «κανονικότητα».

Ταυτόχρονα, στο γαλάζιο επιτελείο δεν αρκούνται μόνο στους ψηφοφόρους -νυν και πρώην- της ΝΔ, αλλά κάνουν άνοιγμα και στους άλλους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους, με έμφαση στους κεντρώους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν τίμησε ούτε την Κρήτη, ούτε εσάς. Ούτε, βέβαια, τη χώρα. Τη χώρα τη χαντάκωσε. Δεν έχετε τίποτα να περιμένετε από τον κ. Τσίπρα. Το ξέρετε. Μόνο νέα ψέματα και περισσότερη κοροϊδία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Κρήτη, επιμένοντας να γλυκοκοιτάζει προς τον μεσαίο χώρο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v