Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσαρμογή της ρητορικής της αναζητεί η ΝΔ

Τα γαλάζια επιχειρήματα στο ενδεχόμενο κλείσιμο της συμφωνίας. Στην ατζέντα το αφορολόγητο, τα εργασιακά και τα ενεργειακά. Με στόχο τα λαϊκά στρώματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κρήτη.

Προσαρμογή της ρητορικής της αναζητεί η ΝΔ

Μπορεί η αξιολόγηση ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί, με αρκετές σοβαρές εκκρεμότητες να παραμένουν ανοιχτές, ωστόσο στη ΝΔ ήδη προσπαθούν να διαβλέψουν τις εξελίξεις και αναζητούν τη ρητορική της  επόμενης μέρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η συντριπτική πλειοψηφία των γαλάζιων στελεχών εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις κάποια στιγμή θα καταλήξουν, αλλά με τον τρόπο -όπως λένε- που διαπραγματεύεται το οικονομικό επιτελείο, οι ενδείξεις για το ύψος του τελικού «λογαριασμού» προς τους πολίτες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

«Η συστηματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των συνομιλιών, με στόχο την επίδειξη στο κομματικό ακροατήριο μιας δήθεν σκληρής στάσης, είναι εντέλει καταστροφική για τη χώρα», τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και ήδη έχουν αρχίσει να ανεβάζουν στην ατζέντα τις επικείμενες δυσμενείς εξελίξεις, στο πιθανό ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση, ακόμα και να κλείσει η αξιολόγηση, «θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα», σημειώνουν κομματικές πηγές που εκτιμούν ότι τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία θα πλήξουν τον στενό πολιτικό και εκλογικό πυρήνα των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει κυρίως τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ τα εργασιακά και τα ενεργειακά θα προκαλέσουν ζήτημα με τη στελεχιακή βάση της κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να υποστηρίξει μία ακόμα παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» της.

Και όλα αυτά, λένε στη ΝΔ, όταν «νωπές είναι οι μνήμες από τη διαπραγμάτευση της πρώτης αξιολόγησης που έκλεισε με… παρακαταθήκη το υπερταμείο, τον κόφτη, αλλά και τις περικοπές μισθών και συντάξεων, με την πραγματική οικονομία να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο». Φέρουν δε ως παράδειγμα την ύφεση την οποία ανέδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τις αυξανόμενες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, τη διόγκωση των κόκκινων δανείων και των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των ιδιωτών προς το Δημόσιο, καθώς και τη μεγάλη σύγχυση στο Ασφαλιστικό.

Νέο αφήγημα

Είναι κάποια από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιεί τακτικά το επόμενο διάστημα η επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το νέο αφήγημα του κόμματος. Τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία αναμένεται να χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διήμερη περιοδεία του, σήμερα και αύριο, στην Κρήτη, στο πλαίσιο του ανοίγματος της ΝΔ στη κοινωνίαμ με την προβολή των προτάσεων και θέσεών της. Στόχος του, τα λαϊκά στρώματα τα οποία θα επιδιώξει να πείσει ότι μόνο με μία πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα σταματήσουν να δοκιμάζονται από την ανεργία.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης θα κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται «γαντζωμένος» στην καρέκλα του και κάνει το παν για να παραμείνει σε αυτήν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση όπως της ΝΔ, η οποία θα προχωρήσει άμεσα σε μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών (χωρίς απολύσεις), βγάζοντας τελικά τη χώρα από την κρίση.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα τούτη τη στιγμή, αναφέρει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, είναι μια ριζικά διαφορετική αντίληψη μίας κυβέρνησης η οποία θα εφαρμόσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, την πατρότητα των οποίων θα έχει η Ελλάδα. Με αυτή τη νέα πολιτική αντίληψη, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα αντιστραφεί το κλίμα και θα πειστούν οι εταίροι ότι είναι απαραίτητη η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για να «αναπνεύσει» η οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v