Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοχευμένες συγκρούσεις επιδιώκει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέτωπα με συγκεκριμένες συντεχνίες επιχειρεί να ανοίξει η ΝΔ διαμορφώνοντας μια διαφοροποιημένη στρατηγική. Γιατί βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Επιχείρηση ενότητας και εσωκομματικής ηρεμίας.

Στοχευμένες συγκρούσεις επιδιώκει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέκαθεν δεν τα πήγαινε καλά με τους συνδικαλιστές, καθώς τους θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, τον Ιούλιο του 2012 είχε συγκρουστεί ακόμα και με τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Νίκο Κιουτσούκη, για τον οποίο είχε πει πως «αν δεν του αρέσει η κυβερνητική πολιτική να σηκωθεί να φύγει, έχει καταντήσει γραφική η ιστορία μαζί του».

Αντίστοιχο μέτωπο είχε ανοίξει -και το συνεχίζει- και με τον πρόεδρο της ΔΑΚΜΜΕ ταξί Θύμιο Λυμπερόπουλο, δηλώνοντας αποφασισμένος να μην κάνει «νταλαβέρια με τις παραδοσιακές συντεχνίες της ΝΔ».

Στρατηγική επιλογή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να προχωρήσει σε στοχευμένες συγκρούσεις με συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ομάδες, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί πιο κοντά «στον πολίτη και στους πολλούς και όχι στους ολίγους και στα συμφέροντα ειδικών επαγγελματικών ομάδων».

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τους αυτοκινητιστές (με αφορμή την πλατφόρμα Uber), πριν από λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική και στους υπαλλήλους του μετρό για την ταλαιπωρία των πολιτών κατά τις απεργίες τους. «Με τις συνεχείς απεργίες των ΜΜΜ, αντί να τιμωρείτε την κυβέρνηση, τιμωρείτε τους πολίτες που είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Σταματήστε», ήταν το αυστηρό μήνυμά του, μέσω του twitter, επαναλαμβάνοντας μάλιστα την ανάγκη αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. «Καμία απεργία χωρίς το 50%+1 των εργαζομένων. Να μπει τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν θα διστάσει να αντιπαρατεθεί και με άλλες επαγγελματικές ή ακόμα και κοινωνικές ομάδες, εάν διαπιστώσει ότι δυσχεραίνουν τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος… αλληθωρίζει προς συγκεκριμένες συντεχνίες και αποτρέπει τους επενδυτές να κοιτάξουν προς τη χώρα μας».

Κατά τις ίδιες πηγές, η ΝΔ διαχρονικά υποστηρίζει την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, ο οποίος όμως θα εκφράζεται μέσα σε ένα γενικώς αποδεκτό κανονιστικό πλαίσιο, με πλήρη σεβασμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. «Μόνο μέσα από ένα αμιγώς κατοχυρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά ο ανταγωνισμός, προς το συμφέρον όλων των πολιτών. Αυτή, άλλωστε, είναι και η πολιτική επιδίωξή μας», σημειώνουν.

Κοινωνική πλειοψηφία

Σε επίπεδο τακτικής, εκτιμά η οδός Πειραιώς, με αυτή τη στάση η ΝΔ θα μπορέσει να αποτελέσει τον εκφραστή μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, συνεκτικά στοιχεία της οποίας είναι η μείωση των φόρων, οι αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία.

Οι πολίτες, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο επικαλούμενοι τις δημοσκοπήσεις, ζητούν υπέρβαση της κρίσης με συγκεκριμένο προσανατολισμό και γνωρίζουν ότι η λύση θα έρθει μόνο μέσα από την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Όπως τόνισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΝΔ θα παρουσιάσει «ένα δικό της σχέδιο, δικής της έμπνευσης και ιδιοκτησίας, προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν χρειάζεται πολλά η χώρα για να πάρει μπρος, μια κουλτούρα δημιουργίας, ενθάρρυνσης, ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς και μια αίσθηση ασφάλειας προς όλους».

Πεποίθηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί και βρίσκεται μπροστά σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Και αυτό διότι -σύμφωνα με κομματικές πηγές- δεν μπορεί να στήσει κανένα θετικό αφήγημα, ενώ δεν πιστεύουν ούτε τα ίδια τα στελέχη του τα όσα λένε, ομολογώντας πως έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους.

Παράλληλα, η Πειραιώς θεωρεί πως οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν μπροστά τους πολλά ανοιχτά μέτωπα, ότι προσπαθούν να «πιαστούν από τα μαλλιά με κινήσεις πανικού» και ότι ποντάρουν σε εξελίξεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, φέρνοντας τα παραδείγματα των Ποδέμος και του Ρέντσι.

Αποπροσανατολισμός

Την ίδια ώρα, η ΝΔ αποδίδει στην κυβέρνηση μια προσπάθεια δημιουργίας γαλάζιων εσωτερικών ζητημάτων, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ «προχωρά στις εκλογές περισσότερο ενωμένη από ποτέ, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανάγκης να υπάρξει στη χώρα πολιτική αλλαγή».

Ακόμα πάντως εντός της παράταξης σχολιάζεται η πρόσφατη παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν προτίθεται να μείνει σιωπηλός, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα) για τον πρώην πρόεδρο: «Κεφάλαιο μεν ο Μεϊμαράκης, αλλά πρέπει να ζυγίζουμε την κάθε λέξη μας», τόνισε.

Ταυτόχρονα, η σχέση των «καραμανλικών» στελεχών με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη δεν είναι και η καλύτερη, ενώ οι πρώην υπουργοί Τσιτουρίδης και Τσιαρτσιώνης ανακοίνωσαν τον σχηματισμό νέας πολιτικής κίνησης, πρωτοβουλία που σχολιάστηκε αρνητικά από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Θόδωρο Ρουσόπουλο. Και η ζωή συνεχίζεται…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v