Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή στη ρητορική Μητσοτάκη

Οι αναφορές του στις κάλπες και στη θέση της Ελλάδας.  Ο φόβος επανάληψης του 2015 και η συμφωνία – μπάλωμα που βλέπει η ΝΔ. Ποιο το δίλλημα που θέτουν στους πολίτες.

Στροφή στη ρητορική Μητσοτάκη

Με περιορισμένες αναφορές στο αίτημα για εκλογές και εμφανώς περισσότερες στην θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια μερική διαφοροποίηση.

Χωρίς να αλλάζει το βασικό του αφήγημα περί αλλαγής του μείγματος πολιτικής με έμφαση στην μείωση της φορολογίας, ο πρόεδρος της ΝΔ αποσυνδέει τις κάλπες από την πορεία της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, το κόστος για τη χώρα «από την καθυστέρηση και τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», θα είναι τεράστιο. Επειδή μάλιστα εκφράζει το φόβο του για μια νέα επανάληψη της ιστορίας και το πρώτο εξάμηνο του 2015 ξαναβρεθεί μπροστά μας, διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία την βεβαιότητά του πως η θέση της χώρας μας είναι στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.  

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», διεμήνυσε και χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά κατά τις τελευταίες εβδομάδες το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φοράει πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Στο Βερολίνο, μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη η χώρα να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Τάχθηκε εναντίον του Grexit και έστειλε μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματισμένος για τις εξελίξεις στην οικονομία, θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ό,τι του επιβάλλουν οι δανειστές προκειμένου να παραμείνει όσο μπορεί περισσότερο στην εξουσία, παρόλο που οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα γίνονται ολοένα και πιο δυσμενείς.

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μακάριος Λαζαρίδης, εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι «η αξιολόγηση, μάλλον, πάει σε μία “σαλαμοποίηση”, δηλαδή, θα είναι μία συμφωνία – “μπάλωμα”, που δεν θα αποκαταστήσει, δυστυχώς, την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας». Γι’ αυτό, λένε στη ΝΔ, ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν ανά πάσα στιγμή «πολύ πιο αποτελεσματικά» από τη σημερινή κυβέρνηση. 

Το δίλημμα στους πολίτες

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, το δίλημμα που τίθεται πλέον στους πολίτες είναι να διαλέξουν ανάμεσα στα δύο πρόσωπα: Τον Αλέξη Τσίπρα «που προσπαθεί να φορολογήσει τα 500 ευρώ το μήνα και να κόψει τη σύνταξη του χιλιάρικου» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος παραθέτει ένα «ρεαλιστικό σχέδιο με το οποίο θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση».

Και το σχέδιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, θα συνεχίσει να το παρουσιάζει και στην Ελλάδα, όπου θα συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό τις περιοδείες του. Επόμενος σταθμός του, την προσεχή Δευτέρα, η Κρήτη, ενώ στο πρόγραμμα βρίσκεται και προάστιο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιδίωξε κατά τις χθεσινές διεθνείς επαφές του στις Βρυξέλλες να ενημερώσει για τις αλλεπάλληλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, στέλνοντας παράλληλα νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα. «Υποχρέωση της πατρίδας μας είναι η νηφάλια, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή στάση», τόνισε, διευκρινίζοντας πως «η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να παρασυρθεί από την κλιμάκωση, που - όπως φαίνεται - επιδιώκει η τουρκική πλευρά, αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v