Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο διπλός στόχος Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Τα τρία σημαντικά τετ α τετ και το μήνυμα προς τους δανειστές. Η ανάγκη αλλαγής μείγματος πολιτικής, η δέσμευση για τήρηση της συμφωνίας από την κυβέρνησή του και η προαναγγελία μιας νέας διαπραγμάτευσης.

Ο διπλός στόχος Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Επιμένει να κτίζει το διεθνές του προφίλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Αθήνα, αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο του ΕΛΚ. Μαζί στις αποσκευές του, ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτός από το οικονομικό του σχέδιο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, θα έχει και αναλυτικά στοιχεία για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, θέμα που «σηκώνει» ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες. Το υπογράμμισε και στην επαφή του με τους ξένους διπλωμάτες, αλλά θα το περιγράψει και στους σημαντικούς συνομιλητές του στη βελγική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί αρχικά με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μονγκερίνι και ακολούθως με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκφράσει την ανησυχία του για την κλιμάκωση των προκλήσεων της γείτονος χώρας, υπογραμμίζοντας πως αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις δύο χωρών-μελών της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Επίσης, θα καταγγείλει ότι για πρώτη φορά διεξάγονται τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, γεγονός που εκ των πραγμάτων θέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε επιφυλακή.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ και με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, κορυφαίο στέλεχος του ΕΛΚ και για μεγάλο διάστημα επίτροπο της Ε.Ε., με τους δύο άνδρες να διατηρούν χρόνια φιλία.

Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που έχει ανεβάσει αρκετά τους τόνους σε βάρος των δανειστών, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την απαίτηση νομοθέτησης μέτρων για μετά το 2018. «Πολλές φορές ήταν ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι. Αν δεν υπέδειξαν, τουλάχιστον ανέχτηκαν την υπερφορολόγηση αντί για τη μείωση δαπανών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών. Η ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ιδίως στις επιχειρήσεις, θα αποτελέσει βασικό συστατικό της επιχειρηματολογίας του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος παράλληλα θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για την παραμονή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης και Ευρωζώνης.

Πάγιες θέσεις

Σύμφωνα με την Πειραιώς, οι συναντήσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της χώρας μας, για τις εσωτερικές και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Άγνωστο είναι αν τελικά θα έχει συνάντηση και με την Άγκελα Μέρκελ, σχεδόν ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τα μηνύματα που του είχαν μεταδώσει η καγκελάριος και ο Β. Σόιμπλε.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν διστάζει δημοσίως να αναγνωρίσει ότι «οι συμφωνίες της χώρας δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα τις συζητήσει ξανά με τους εταίρους για να κατανοήσουν το πρόβλημα και να προχωρήσουν στις απαραίτητες πρωτοβουλίες αλλαγής του μείγματος πολιτικής.

Κατά τη χθεσινή διαδικτυακή του συνέντευξη, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχέση με την απόφαση των ισχυρών της Ευρώπης περί Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, εκτίμησε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε.», ενώ ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ τον Αύγουστο του 2015 (ψήφισε το νέο μνημόνιο) ανέφερε: «Κάναμε αυτό που έπρεπε για να σώσουμε την Ελλάδα και δεν έχω μετανιώσει καθόλου για την επιλογή μας». Δεσμεύτηκε δε για ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας, την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v