Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «βλέπει» κόντρα Μαξίμου - Τσακαλώτου η ΝΔ

Πώς σχολιάζει η οδός Πειραιώς την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή. Η δημιουργική ασάφεια, ο παραλληλισμός με τον Βαρουφάκη και οι… 53. Βέβαιη ήττα του λαϊκισμού βλέπει ο Μητσοτάκης.

Γιατί «βλέπει» κόντρα Μαξίμου - Τσακαλώτου η ΝΔ

«Με όσα είπαν οι δύο οικονομικοί υπουργοί -και κυρίως με όσα δεν είπαν- επιβεβαιώθηκε αυτό που φοβόμαστε. Ότι η Ελλάδα οδηγείται σε μια ακόμα μεγάλη ήττα με την κυβέρνηση Τσίπρα». Με αυτή τη φράση, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ σχολίαζε αργά το απόγευμα την παρουσία των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. 

Οι ενδείξεις που είχαν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο υπουργούς με το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις χθεσινές τοποθετήσεις τους «έγιναν αποδείξεις», υποστηρίζουν. Μόνο τυχαία δεν ήταν, σύμφωνα με γαλάζιες κομματικές πηγές, η «αφωνία» και των δύο μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με την «επίπλαστη εικόνα που θέλησαν να μεταδώσουν από την πρώτη στιγμή ο Τζανακόπουλος, ο Σπίρτζης και ο Παππάς, που έλεγαν ‘τέρμα η λιτότητα’».

Επί της ουσίας, καταγγέλλουν στη ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα από αυτά που του είχαν τεθεί. «Πρόκειται για μία ακόμα… δημιουργική ασάφεια από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με άλλον πρωταγωνιστή σήμερα, την οποία όμως τελικά πληρώνει πολύ ακριβά η χώρα», αναφέρουν.

«Ξέρει την πραγματικότητα»

Η κύρια αιτία της πολύ προσεκτικής στάσης του κ. Τσακαλώτου, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι «απλά ξέρει την πραγματικότητα. Είναι αυτός που συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις για την αξιολόγηση και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι έρχεται». Στο σχόλιο ότι την ίδια πραγματικότητα γνωρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας, η ίδια πηγή σημειώνει: «Ασφαλώς και την ξέρει, αλλά αυτός παίζει το δικό του παιχνίδι». 

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, στη ΝΔ παραλληλίζουν τις περιπτώσεις Βαρουφάκη και Τσακαλώτου: «Ο πρωθυπουργός είναι αδίστακτος. Προσπαθεί να χρεώσει τις αποτυχίες του σε όλους τους άλλους, ακόμα και στους στενούς του συνεργάτες. Διαβλέποντας τα χειρότερα που βρίσκονται έξω από την πόρτα μας, όπως έκανε με τον Βαρουφάκη το 2015, το ίδιο κάνει τώρα και με τον Τσακαλώτο. Με τη διαφορά ότι αυτός το έχει καταλάβει και δεν μένει άπραγος», υπογραμμίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, ο οποίος βλέπει την κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές να κορυφώνεται παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις.  

Άλλο γαλάζιο στέλεχος, μάλιστα, προχωρά ακόμα περισσότερο: «Μην ξεχνάμε ότι ο Τσακαλώτος, εκτός από υπουργός Οικονομικών, είναι και ο αρχηγός των 53 μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως θέλει αργότερα να διεκδικήσει κάτι περισσότερο στο κόμμα».

«Τρίπτυχο αποτυχίας»

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας» στο οποίο περιλαμβάνει τις «συνεχείς υποχωρήσεις, τις διαπραγματευτικές ήττες και τα αλλεπάλληλα ψέματα» των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Έτσι, όπως καταγγέλλει, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός «τελείωνε τη λιτότητα», οι δύο υπουργοί του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο «και για δυσάρεστα μέτρα». 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν μίλησε συγκεκριμένα για το πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση («δεν ξέρω πού θα κάτσει η διαπραγμάτευση»), ενώ αντίθετα παραδέχτηκε τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018. Το μόνο βέβαιο, σημειώνουν, είναι ότι «ακολουθούν και άλλα, με την επικείμενη νομοθέτηση νέων, επώδυνων μέτρων λιτότητας... Το πόσα θα είναι αυτά τα νέα μέτρα, θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς όμως, θα τα βιώσουν, με οδυνηρό τρόπο, οι πολίτες και κυρίως οι πιο αδύναμοι».

Για βέβαιη ήττα του λαϊκισμού από τον «τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό και ορθό πολιτικό λόγο», μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη. Ενώπιον αρκετών εν δυνάμει συμμάχων του για την επόμενη μέρα (Θεοδωράκης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης κ.α.), ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε τα της διαπραγμάτευσης: 

«Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν. Άρα, η ίδια η πραγματικότητα θα έρθει να συγκρουστεί με έναν λόγο -που μπορεί να έχει βραχυχρόνια οφέλη- αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει απέναντί του έναν άλλο λόγο, έναν τεκμηριωμένο, ορθό και ρεαλιστικό λόγο, που να πατάει πάνω σε δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v