Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στήριξη στις ελληνικές θέσεις από τις χώρες του Νότου

Να απομονωθούν όσοι έχουν παράλογες αξιώσεις εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου ζητά ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων, διαμήνυσε ο Ολάντ.

Τσίπρας: Στήριξη στις ελληνικές θέσεις από τις χώρες του Νότου

Στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, λάβαμε στήριξη στο αίτημα να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των επτά ηγετών.

Αυτό το μήνυμα απομονώνει όσους έχουν παράλογες αξιώσεις που στο βάθος μπορεί να προσβλέπουν και σε διαιρέσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ κατά την οποία ο κ. Ολαντ επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεννόηση των χωρών του Νότου έχει μέλλον. «Δεν μπροεί ο Νότος να είναι ο φτωχός συγγενής», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρει το κοινωνικό της πρόσωπο, συμπληρώνοντας ότι έχει ανάγκη το Νότο για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και να ενισχύσει το διεθνή και περιφερειακό της ρόλο.

«Συμφωνήσαμε ανάγκη να ενισχύσουμε τις προσπάθειες η Ευρώπη να γίνει ένα όραμα που θα εμπνέει τους λαούς. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να ενισχύσουμε τις κοινές αξίες και την αλληλεγγύη», τόνισε.

Σημείωσε ότι οι «7» στηρίζουν τις προσπάθειες των χωρών του Νότου να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση αλλά και τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο αίτημα για δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Αναστασιάδης: Να αποκαταστήσουμε την ενότητα στην Κύπρο

Στις δηλώσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τους επτά ηγέτες για τις εκκρεμότητες του Κυπριακού και ευχαρίστησε για τη στήριξη.

Στόχος μας είναι να αποκαταστήσμουμε την ενότητα στην Κύπρο και οι δυο κοινότητες να ζήσουν ειρηνικά.

Μήνυμα ενότητας από Ραχόι 

Ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε ότι η επόμενη σύνοδος θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις των επτά ηγετών είναι άτυπες.

Τόνισε ότι στις Συνόδους Κορυφής που επίκεινται σε Μάλτα και Λισαβόνα, οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να συνοψίσουν τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και δεύτερον, να κοιτάξουν το μέλλον.

Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που ήταν η Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Εξακολουθεί να είναι το μέρος με τη μεγαλύτερη ευημερία και τις μεγαλύτερες ελευθερίες. Ολοι θέλουν να πάνε, κανείς δεν θέλει να φύγει, σημείωσε.  

Το επόμενο στοίχημα, είπε ο ισπανός Πρωθυπουργός, είναι να προχωρήσουμε την ολοκλήρωση, χαρακτήρισε το εμπόριο «το πρώτο αντίδοτο απέναντι στη φτώχεια» και ζήτησε να σταλεί μήνυμα ενότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v