Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» Αρείου Πάγου στην έκδοση των οκτώ τούρκων

Την εισήγηση των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου ακολούθησε το ανώτατο δικαστήριο για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Δεν εκδίδονται καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους. Το σκεπτικό των δικαστών. Εντάλματα σύλληψης εξέδωσε για τους «8» η Άγκυρα.

«Οχι» Αρείου Πάγου στην έκδοση των οκτώ τούρκων

Στην απόφαση να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στην Αγκυρα κατέληξε ο Αρειος Πάγος.

Αρχικά έγινε γνωστή η αρνητική εισήγηση για τους πρώτους τέσσερις τούρκους αξιωματικούς και εν συνεχεία γνωστοποιήθηκε η αρνητική εισήγηση και για τους άλλους τέσσερις.

Το σκεπτικό των δικαστών αναφέρει μεταξύ άλλων: "...η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοση τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού".

Το δικαστήριο διέταξε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι, ωστόσο θα κρατηθούν καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Οι αποφάσεις των 2 τμημάτων του Αρείου Πάγου για τους 6 αξιωματικούς ήταν ομόφωνη, ενώ η απόφαση του ενός τμήματος ελήφθη με πλειοψηφία 5-1.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου είχε αρχικά οριστεί για την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο ανεβλήθη για σήμερα καθώς η διάσκεψη συνεχιζόταν. 

Η απόφαση εκδόθηκε από τρεις διαφορετικές συνθέσεις του ποινικού τμήματος, οι οποίες έκριναν και τις αντίστοιχες αναιρέσεις κατά των αντίθετων αποφάσεων που εξέδωσαν τρία διαφορετικά Συμβούλια Εφετών.

Οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του ποινικού τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Νίκος Παντελής, εισηγήθηκαν κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών. Βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας τους ήταν ότι εάν εκδοθούν, τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, ενώ είναι αμφίβολο το αν θα έχουν μια δίκαιη δίκη.

Από την πλευρά της η Τουρκία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ στρατιωτικούς, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΝΔ: Η δικαιοσύνη κράτησε ψηλά το κύρος της χώρας

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Αποφάνθηκε με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες Κράτους Δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας.

Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου

«Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε στη Δημοκρατία», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v