Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Α. Τσίπρας για το Κυπριακό

Θα τον ενημερώσει για τη συνομιλία του με τον Τ. Ερντογάν και τις τετ α τετ συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για Κυπριακό και διαπραγμάτευση.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Α. Τσίπρας για το Κυπριακό

Tον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντά το μεσημέρι (1 μ.μ.) ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις διαδοχικές ενημερωτικές επαφές που ξεκίνησε χθες με την πολιτική ηγεσία για την πορεία του Κυπριακού, ενόψει της Διάσκεψης στη Γενεύη.

Το στίγμα πάντως το έδωσε η τηλεφωνική επικοινωνία (διάρκειας μίας ώρας) που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν, από την οποία φάνηκε ότι το ενδεχόμενο να μετάσχουν και οι δύο στη Διάσκεψη παραμένει ανοικτό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εάν ο Τούρκος πρόεδρος δεν μεταβεί στη Γενεύη, δεν θα μεταβεί ούτε ο Ελληνας πρωθυπουργός, οπότε οι συζητήσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ελληνική πλευρά θα μετάσχει σε επίπεδο κορυφής «μόνο εάν διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας».

Εθνική συναντίληψη

Το βασικό συμπέρασμα από τις χθεσινές συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς -το οποίο θα μεταφέρει σήμερα στον Προκόπη Παυλόπουλο- είναι η συναντίληψη στα δύο κρίσιμα σημεία των διαβουλεύσεων: χωρίς κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων («εγγυήτριων χωρών») και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, δεν μπορεί να διαφανεί λύση στο Κυπριακό.

Tον «αστερίσκο» τον έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας ότι διαβλέπει διχοτομική λύση, κάτι που απέρριψε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας: «Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε».

«Καταβάλλεται προσπάθεια να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση. Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται η λύση μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία», ανέφερε ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του.

Στην παρατήρηση του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ενημέρωση καλώς γίνεται από τον πρωθυπουργό, ωστόσο καθυστέρησε και συμπίπτει με το “παρά πέντε” της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι εξελίξεις περί το Κυπριακό “τρέχουν” διαρκώς και, συνεπώς, όσο πιο πλησίον στη Διάσκεψη γίνεται η ενημέρωση, τόσο πιο πλήρης είναι.

Πολιτική Γραμματεία για Κυπριακό-διαπραγμάτευση

Το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (η πρώτη μετά την πολυήμερη εορταστική παρένθεση) με θέματα το Κυπριακό και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ως προς το δεύτερο, τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα ενημερωθούν (και τοποθετηθούν…) επί των συμβιβαστικών προτάσεων που προτίθεται να καταθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του, ενόψει EwG, με πρώτη αυτή για τη μείωση του αφορολόγητου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v