Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητούνται διορθωτικές κινήσεις για τους επαγγελματίες

Στην ατζέντα των ΚΥΣΟΙΠ-ΚΥΣΚΟΙΠ «η συνολική επιβάρυνση της εισφοροδοτικής και της φορολογικής υποχρέωσης επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων». Σχεδιάζονται επισκέψεις Τσίπρα σε Β΄Πειραιά και Αιτωλοακαρνανία.

Αναζητούνται διορθωτικές κινήσεις για τους επαγγελματίες

Mε το τοπίο της αξιολόγησης να παραμένει θολό (ακόμα...), η κυβέρνηση εγκαινιάζει το νέο έτος με κοινωνικές δραστηριότητες, προκαλώντας νέα... σύγχυση στην αντιπολίτευση, η οποία πίσω από αυτές τις κινήσεις «βλέπει» εκλογές.

Κατά τις πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) βρίσκεται η διαχείριση των προβλημάτων που προκαλεί σε ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνσή τους, μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Οπως αναφέρεται στο πρόγραμμα των επικείμενων συνεδριάσεων που μοιράστηκε ήδη στους εμπλεκόμενους υπουργούς, οργανώνεται κοινή συνεδρίαση των ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΣΚΟΙΠ: «Θα έχει ως κεντρική θεματολογία την ενημέρωση και τη διαχείρηση των ζητημάτων που απορρέουν από τη συνολική επιβάρυνση της εισφοροδοτικής και της φορολογικής υποχρέωσης των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του τέλους επιτηδεύματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και της προκαταβολής φόρου».

Κι αυτό διότι εκτιμάται ότι «η συνολική επιβάρυνση διογκώνεται σε δυσθεώρητα ύψη (μέχρι και 77%) και φέρνει σε αδιέξοδο παραγωγικά τμήματα της οικονομίας».

Ο στόχος της κοινής συνεδρίασης των δύο οργάνων είναι να αναζητηθούν λύσεις για τα στρώματα που επιβαρύνονται περισσότερο, ενώ ως παράδειγμα αναφέρεται το ενδεχόμενο «εκπτώσεων στην προκαταβολή φόρου».

Σε Β΄Πειραιά και Αιτωλοακαρνανία ο Τσίπρας

Από το Μαξίμου διαψεύδουν κάθε συζήτηση περί εκλογών. Διαβεβαιώνουν, αντιθέτως, ότι η «κοινωνική κινητικότητα» αποτελεί συνέχεια του περίφημου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει τους αδυνάμους» -έστω και εντός πλαισίου που δεν θα προκαλέσει (πάλι) την αντίδραση των δανειστών.

«Πλην της λεγόμενης ‘13ης’ και του ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής, τα ποσά για τις κοινωνικές δράσεις που στοχεύσαμε έχουν περάσει στον προϋπολογισμό ή παίρνουν τον δρόμο της νομοθέτησης», εξηγεί υπουργός.

Κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει επίσκεψη σε υποβαθμισμένες περιοχές της Β΄Πειραιά (Πέραμα, Κερατσίνι) όπου, μεταξύ άλλων, θα ανακοινώσει την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 40.000 μαθητές.

Ανάλογη ανακοίνωση είχε κάνει πριν από τις γιορτές σε δήμους της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το «καλάθι» που θα κρατά κατά την περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού.

Νέος νόμος για Ατομα με Αναπηρία

Επίσης, δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση η κυβερνητική πρόταση που αφορά στην «αναμόρφωση της νομοθεσίας για την Αναπηρία και τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία», προκειμένου να ψηφισθεί από τη Βουλή μέσα στην άνοιξη.

Ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους των ατόμων αυτών.

Ως πρελούδιο προβάλλεται η ψήφιση (στις αρχές Δεκεμβρίου) της ρύθμισης, βάσει της οποίας “η κάλυψη ποσοστού 15% των προσλήψεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα προέρχεται από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v