Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ωρα Κυπριακού» για την κυβέρνηση ενόψει Γενεύης

Γιατί ο Α. Τσίπρας επέλεξε τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς την Δευτέρα. «Αθήνα και Λευκωσία σε πλήρη συντονισμό» για εγγυήσεις-εδαφικό-πολυμερή συμμετοχή στη Διάσκεψη της 12ης Γενάρη.

«Ωρα Κυπριακού» για την κυβέρνηση ενόψει Γενεύης

Στο Κυπριακό βρίσκεται στραμμένη η προσοχή της κυβέρνησης και, προσωπικά, του Αλέξη Τσίπρα. Την αφορμή δίνει η πολυμερής Διάσκεψη στη Γενεύη που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου, χωρίς κανείς να γνωρίζει, αυτή τη στιγμή, πότε (και φυσικά πώς) θα τελειώσει.

Το «πότε» έχει τη σημασία του, καθώς, τυπικά, η Διάσκεψη θα ξεκινήσει επί Ομπάμα και θα συνεχιστεί επί Τραμπ, καθώς όλες οι πλευρές μιλούν για πολυήμερη διαδικασία.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αλλά τις διαδοχικές συναντήσεις μαζί τους την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να τους ενημερώσει για την προετοιμασία της Διάσκεψης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με την κίνηση αυτή θέλησε να αποφύγει τυχόν «εθνικιστικές κορώνες» που θα προκαλούσαν παραφωνίες στη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας, στην πιο ευαίσθητη «στιγμή» για το Κυπριακό.

Γιατί επελέγη η προσεχής Δευτέρα

Η ημερομηνία της τετ α τετ ενημέρωσης δεν επελέγη τυχαία: σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο κ. Τσίπρας θέλει να γνωρίζει τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στη Νέα Υόρκη με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες (την Παρασκευή) και των διακοινοτικών συνομιλιών που θα λάβουν χώρα αύριο.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τέσσερις ηγέτες της Ευρώπης για το ζήτημα: Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ. Ηδη συνομίλησε για το θέμα με την Τερέζα Μέι.

Παρότι η Αθήνα προώθησε, ανεπισήμως, μία κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη Διάσκεψη της Γενεύης, το θετικό σήμα δεν ήρθε από την Αγκυρα -τουλάχιστον μέχρι χθες.

«Αθήνα και Λευκωσία σε πλήρη συντονισμό»

Όπως φάνηκε από τις συναντήσεις και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε εν μέσω εορτών ο κ. Τσίπρας (όπως με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα), η ελληνική πλευρά («Αθήνα και Λευκωσία σε πλήρη συντονισμό», κατά τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη) παραμένει σταθερή στις θέσεις:

* Η Διάσκεψη να είναι πολυμερής και όχι πενταμερής, όπως θέλει η Αγκυρα προκειμένου να αποκλείσει τη συμμετοχή της Λευκωσίας.

Στην εκδοχή της πολυμερούς θα συμμετέχουν Ελλάδα-Τουρκία-Βρετανία (ως εγγυήτριες δυνάμεις, με βάση τη Συνθήκη του 1960) και η ΕΕ (σε επίπεδο κορυφής μάλιστα, δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί και τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), την οποία αντικρούουν οι Τουρκοκύπριοι.

* Να πάψει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήτριων δυνάμεων -του οποίου τη διατήρηση επιμένει, φυσικά, η Τουρκία (σ.σ. υπέρ της ελληνικής θέσης φέρεται η Μόσχα).

* Να βρεθεί «δίκαιη λύση» στο εδαφικό, παρά το ναυάγιο των σχετικών διαπραγματεύσεων τον Νοέμβριο.

* Να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να εμπλέξει στις συζητήσεις και τα ελληνοτουρκικά, προσδοκώντας σε μία λύση-πακέτο. Παράμετρος που αυξάνει την «επαγρύπνηση» της ελληνικής κυβέρνησης…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v