Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα βήματα σχεδιάζουν στη ΝΔ

Τα πέντε σημεία που εστιάζει η Πειραιώς στην πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος. Οι εκλογές, το συνέδριο και η οργάνωση για την αντεπίθεση. Πώς αποτιμά τις δημοσκοπήσεις.

Τα επόμενα βήματα σχεδιάζουν στη ΝΔ

Την αποτίμηση για το έτος που φεύγει αλλά και τους σχεδιασμούς για τη νέα χρονιά κάνει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτό τον χρόνο έχει συντελεστεί μια σημαντική πολιτική αλλαγή. Δεν θα σταθώ στα επιμέρους νούμερα, αλλά για σκεφτείτε πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο και πού είμαστε σήμερα», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ και σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται όλοι στην οδό Πειραιώς.

Το 2016, υποστηρίζει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ήταν «χρονιά αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και εσωτερικής ανασυγκρότησης για τη ΝΔ. Θέσαμε τις βάσεις της δικής μας πολιτικής κυριαρχίας και πράγματι, τα βήματα που έχουν γίνει μέσα στο χρόνο αυτό είναι σημαντικά».

Σε πέντε σημεία εστιάζει ο σύντομος απολογισμός που κάνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση για το απερχόμενο έτος.

1. Την εσωκομματική εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 10 Ιανουαρίου, μετά από μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 400.000 πολίτες. Μετά την εξέλιξη αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση πέρασε δημοσκοπικά μπροστά, με το προβάδισμά της -τουλάχιστον βάσει δημοσκοπήσεων- να διευρύνεται και να παγιώνεται.

2. Το 10ο Συνέδριο κατά το τριήμερο 22-24 Απριλίου, στοχεύοντας εμπράκτως στην έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος. Υιοθετήθηκαν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής προέδρου, θεσπίστηκε η υποχρέωση του κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων, ενισχύθηκε ο ρόλος των μελών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Υπερψηφίστηκε, επίσης, το κείμενο της «Συμφωνίας Αλήθειας», το οποίο αποτελεί το νέο πολιτικοϊδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της ΝΔ, ενώ δόθηκαν σε δημοσιότητα οι πρώτες 25 κυβερνητικές προτάσεις.

3. Την έναρξη της προσπάθειας οικονομικής εξυγίανσης. Σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, το λειτουργικό κόστος έχει ήδη μειωθεί κατά 60%, με κορυφαίες κινήσεις τη μετακόμιση των γραφείων σε πιο οικονομικό κτίριο και την απόδοση σχεδόν του συνόλου της κρατικής επιχορήγησης στην αποπληρωμή των υπέρογκων χρεών. Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφορεί ήδη η «κάρτα μέλους» της ΝΔ, στα οποία πολλά ποντάρει η Πειραιώς για το 2017.

4. Την κατάρτιση του προγράμματος, για το οποίο εργάζονται πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς. Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, που έχει ξεκινήσει τη σταδιακή και τμηματική παρουσίασή του. Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με το νέο έτος και αναλόγως με την επικαιρότητα ή την εξέλιξη του πολιτικού χρόνου, θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος. Είναι η πρώτη φορά, σημειώνουν κομματικές πηγές, όπου μέσα σε 10 μόλις μήνες, κόμμα ολοκληρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματός του, σε ανοιχτή και πλατιά διαβούλευση, ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και παράλληλα διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις σε πολλά φλέγοντα ζητήματα».

5. Την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Στελεχών. Πρόκειται για τη στελεχιακή προετοιμασία τη ΝΔ, στο πλαίσιο της ανανέωσης και του ανοίγματος στην κοινωνία. Μέσω μιας ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με το κόμμα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή, διευκρινίζοντας τον τομέα του θέλει να ασχοληθεί.

«Μικρές νίκες»

Με τα δεδομένα αυτά, «απόλυτα λογικά» χαρακτηρίζουν στη ΝΔ τα δημοσκοπικά ευρήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τελευταία έρευνα αυτή της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. «Η πορεία ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας έχει αντίκτυπο και σε μία σειρά από δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν μια σταθερή υπεροχή της σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες», σημειώνει στενός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική δυναμική υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι οριζόντια και όσο περνάει ο χρόνος δυναμώνει».

Η τάση αυτή, κατά τον ίδιο, επιβεβαιώνεται και από μια σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς (δάσκαλοι, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, Τ.Ε.Ε., Οικονομικό Επιμελητήριο κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v