Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως ο Μητσοτάκης οργανώνει τη ΝΔ της επόμενης μέρας

Οι εσωκομματικές ισορροπίες, το μητρώο στελεχών και η κυβέρνηση «αρίστων». Η οικονομική εξυγίανση στο κόμμα, η διάθεση για μετεκλογικές συνεργασίες και το γαλάζιο πρόγραμμα.

Πως ο Μητσοτάκης οργανώνει τη ΝΔ της επόμενης μέρας

Πολύ κοντά βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παραιτηθεί και να οδηγηθεί σε εκλογές, γεγονός που αυτομάτως έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στην οδό Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζει το κόμμα του τόσο για εκείνη τη στιγμή χαράσσοντας την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει όσο και για την επόμενη μέρα, όταν η ΝΔ -όπως πιστεύει- κληθεί να κυβερνήσει.

Έτσι, κινείται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή στελέχωση της παράταξης με φρέσκα πρόσωπα, την οικονομική εξυγίανση, την ολοκλήρωση του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος και τις πιο λογικές και ωφέλιμες μετεκλογικές συνεργασίες, πάντα υπό το πρίσμα των αναγκαίων εσωκομματικών ισορροπιών.

Και στη χθεσινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του alpha, άλλωστε, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδίωξε να επαναλάβει τις καλές σχέσεις του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, η επιρροή των οποίων εξακολουθεί να είναι ισχυρή. «Έχω μια καλή προσωπική σχέση μαζί τους και αναζητώ συχνά τη γνώμη τους, σέβομαι τον ρόλο τους και το ιδιαίτερο στάτους τους ως πρωθυπουργοί», σημείωσε. Θέλοντας δε να διευρύνει τα όρια της παράταξής του και να μην απωλέσει κατά βάση τους δεξιούς γαλάζιους ψηφοφόρους, υποστηρίζει ότι στη ΝΔ συνυπάρχουν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί και άλλοι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και φιλελεύθεροι.

Αυτό που ενώνει τις δύο αυτές κατηγορίες είναι -όπως λέει- ένα κοινό αξιακό πλαίσιο. «Εγώ δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως συντηρητικός. Πιστεύω ότι είμαι ένας άνθρωπος με πολύ ανοιχτό ορίζοντα. Ένας άνθρωπος, ο οποίος σέβεται απόλυτα τις παραδόσεις και την ιστορία της ΝΔ και ο οποίος ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών και να αλλάξει», σημειώνει.

«Όλοι αξιολογούνται»

Κάθε μέρα που περνάει, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, «γινόμαστε καλύτεροι», κάτι που το προσδιορίζει ως παραγωγή εποικοδομητικής πολιτικής αλλά και ανανέωση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στο σκοπό αυτό προσβλέπει η λειτουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες. Μέσω μιας ανοιχτής, διαδικτυακής πλατφόρμας, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με τη ΝΔ, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή διευκρινίζοντας τον τομέα του θέλει να ασχοληθεί. Πάνω από 1300 άτομα με καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών, τα οποία πέρασαν από συνεντεύξεις και έχουν αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή. Από αυτούς θα προκύψουν και υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη τα οποία πιθανόν να αξιοποιηθούν αργότερα στον κρατικό μηχανισμό. «Όλοι αξιολογούνται όχι με γνώμονα τις γνωριμίες τους αλλά με βάση το βιογραφικό τους, την ακεραιότητά τους και την διάθεσή τους να προσφέρουν», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από τώρα έχει αρχίσει να κάνει τον σχεδιασμό του για την κυβέρνησή του, αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζει.

Θα πρόκειται για μία «κυβέρνηση των αρίστων», δεσμεύεται διαμηνύοντας πως δεν θα περιοριστεί στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, αλλά θα αναζητήσει τη συστράτευση και με πρόσωπα διαφορετικής ιδεολογικής προέλευσης. Και αυτό αφορά κυρίως λιγότερο γνωστά πρόσωπα, άξια όμως στις τοπικές κοινωνίες και αναγνωρισμένα σε επαγγελματικό επίπεδο. «Από το να σταθούμε σε κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη που μπορεί να αναζητούν πολιτική στέγη, έχει πολλή μεγαλύτερη αξία να δούμε πώς θα πείσουμε νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί, να ασχοληθούν με τα κοινά», λέει.

Με αυτό το συναινετικό σκεπτικό, προτίθεται να κινηθεί και στο θέμα των συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις στην επόμενη Βουλή. Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, υπογραμμίζει, θα επιδιώξει την επόμενη μέρα μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Άνθρωποι της αγοράς

Όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται η σταδιακή και τμηματική παρουσίαση όσων τμημάτων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Για την κατάρτισή του, εργάζονται πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς. Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη Δ.Ε.Θ. ενώ στη «Συμφωνία Αλήθειας» περιλαμβάνονται οι πρώτες 25 θέσεις της ΝΔ. Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της παράταξης και αρμόδιος για το πρόγραμμα, Κωστής Χατζηδάκης, έχει σχεδόν έτοιμα δέκα περίπου νομοσχέδια τα οποία θα ψηφιστούν το πρώτο διάστημα ενδεχόμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος, σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, τα λειτουργικά κόστη έχουν ήδη μειωθεί κατά 60%, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών του. Κομβικής σημασίας, θεωρούν στη ΝΔ, την «κάρτα μέλους» από την οποία οι επιτελείς του κόμματος εκτιμούν ότι μπορούν – εκτός από την πιο ενεργή συμμετοχή των μελών του – να εξασφαλίσουν και ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εντατικοποιηθεί η σχετική καμπάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v