Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην επιστολή Τσακαλώτου εστιάζει τώρα η ΝΔ

Τα σημεία του κειμένου που αξιοποιεί στη «μονομαχία» με το Μαξίμου. Τι απαντά για το επίδομα στους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά. Το πρωτογενές πλεόνασμα και ο δημοσιονομικός «κόφτης».

Στην επιστολή Τσακαλώτου εστιάζει τώρα η ΝΔ

Με αιχμή του δόρατος την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές θα κινηθεί ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ το επόμενο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ως χριστουγεννιάτικο μποναμά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του επίσημου εγγράφου, το οποίο θεωρεί ως  «επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής», που παραπέμπει σε «εξευτελισμό» τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του ίδιοι του πρωθυπουργού. Και αυτοί οι χαρακτηρισμοί θα βρίσκονται στην κορυφή της γαλάζιας ατζέντας, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του νέου, κρίσιμου από όλες τις περιπτώσεις, έτους.  

Η ΝΔ, με αφορμή το κείμενο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δηλώνει δικαιωμένη από τις εξελίξεις, εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα για «εγκλωβισμό της χώρας σε αέναη λιτότητα, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας», επιβεβαιώνοντας έτσι -κατά την οδό Πειραιώς- ότι «είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών».

Στις κατηγορίες που απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου στην αξιωματική αντιπολίτευση για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή η ΝΔ είπε ότι δεν ήταν αντίθετη σε ένα τέτοιο επίδομα, ωστόσο αυτό δίνεται χωρίς κανένα απολύτως εισοδηματικό κριτήριο. Την ίδια στιγμή, λέει ως παράδειγμα, υπάρχουν και άλλοι πολίτες που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και σε πολύ χειρότερη θέση από κάποιους συνταξιούχους, που πήραν το επίδομα. Και αυτό είναι το σημείο το οποίο επικαλέστηκε η ΝΔ για το «παρών» που διατύπωσε στη σχετική ψηφοφορία. 

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής, «απολογείται, εκλιπαρώντας για την επιείκεια των δανειστών, γιατί δεν έκανε ξεκάθαρο ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους ήταν εφάπαξ και δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη». Την καταγγέλλει δε πως δεσμεύεται εκ μέρους και των επόμενων κυβερνήσεων πως ανάλογο βοήθημα δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στο μέλλον.

Υπερφορολόγηση και στάση πληρωμών

Όσον αφορά στον ΦΠΑ στα νησιά, στη ΝΔ διευκρινίζουν πως εξαρχής διαφωνούσαν στην αύξηση του ΦΠΑ, τασσόμενοι υπέρ των δοκιμαζόμενων από την προσφυγική και οικονομική κρίση κατοίκων τους. Γι’ αυτό και υπερψήφισαν τη σχετική τροπολογία. Ωστόσο, παρόλο που αναγραφόταν σε αυτήν η χρονική περίοδος για την οποία ισχύει η έκπτωση (όλο το 2017), τα κυβερνητικά στελέχη, στα «δημόσια επικοινωνιακά παιχνίδια τους, εσκεμμένα παραποιούσαν την πραγματικότητα». Την ίδια ώρα, κατά το γαλάζιο στρατόπεδο, με την επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται ότι η σχετική απώλεια εσόδων θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από άλλες πηγές του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017. Δηλαδή, συμπεραίνουν στη ΝΔ, από την υπερφορολόγηση και τη στάση πληρωμών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει επίσης τον κ. Τσακαλώτο ότι δεσμεύεται «πλήρως» για δύο ακόμα πράγματα: αφενός, την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% του Α.Ε.Π. για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Αφετέρου, την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη», περικόπτοντας τις συντάξεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2016. Δηλαδή, λένε στην οδό Πειραιώς, «ακόμη και αυτό το βοήθημα που έδωσαν στους συνταξιούχους προσωρινά, θα το ξαναπάρουν πίσω από τους ίδιους μόνιμα».

Στο μεταξύ, η κακοκαιρία που αναμένεται να χτυπήσει τα επόμενα 24ωρα τη νότια και ανατολική Ελλάδα οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναβάλει την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Κω και την Ψέριμο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τις κοινωνικές δράσεις του εντός των τειχών, με αφορμή τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων. Έτσι, θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Ελαία», στην Παιανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v