Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλπες με την… ανοχή δανειστών και αγορών θέλει η ΝΔ

Ποιο το δίλλημα των επόμενων εκλογών κατά τον πρόεδρο της ΝΔ. Η επιχειρηματολογία και το κλειδί της αξιολόγησης. Το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, η έμφαση στην καθημερινότητα και η προετοιμασία των γαλάζιων λιστών.

Κάλπες με την… ανοχή δανειστών και αγορών θέλει η ΝΔ

Εκλογές με σκοπό την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα επιμένει να ζητά σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας μάλιστα ότι σε αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι αντίθετοι ούτε οι ξένοι ούτε οι αγορές. Αν και γνωρίζει καλά πως ο ίδιος δεν μπορεί να τις επιβάλλει, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις του όσο και σε προσωπικές του συζητήσεις χαρακτηρίζει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως τη χειρότερη της χώρας κατά τη μεταπολίτευση, που οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη καταστροφή. Επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός, με τις πράξεις του, έχει δείξει ότι δεν καταλαβαίνει και δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, έχοντας με αυτόν τον τρόπο χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. 

Κάτι που θα αλλάξει, όπως λέει, μόνο αν προηγηθεί πολιτική αλλαγή. «Κανείς δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές πλην του κ. Τσίπρα», ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν είδα κανένα πανικό στο εξωτερικό και καμιά ανησυχία για το ενδεχόμενο εκλογών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται κανενός είδους πίεση από τους ευρωπαίους αξιωματούχους και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είτε για να ρίξει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και να υποβαθμίσει το αίτημα για κάλπες είτε για να συναινέσει σε νέα σκληρά μέτρα τα οποία θεωρεί αναπόφευκτα εφόσον συνεχιστεί η συγκεκριμένη πολιτική. «Εμείς με τις δικές μας ψήφους ποτέ δεν θα κρατήσουμε ζωντανή αυτή την κυβέρνηση ποτέ», υπογραμμίζει, ξεκόβοντας κάθε ενδεχόμενο συνεννόησης των δύο πλευρών πριν αλλά και μετά τις εκλογές.

«Θα χάσουμε τέσσερις εβδομάδες και θα μας προκύψει μια πολύ καλύτερη κυβέρνηση από σήμερα», είναι το επιχείρημα με το οποίο θέλει να πείσει για την ορθότητα της πρότασής του, θεωρώντας καθοριστική για τις εξελίξεις την πορεία της αξιολόγησης. «Ή κλείνει ή πάμε σε εκλογές», εκτιμά και προειδοποιεί ότι αν η διαπραγμάτευση τραβήξει μέχρι τον Ιούνιο, θα είμαστε για μία ακόμη φορά «με την πλάτη στον τοίχο», έτοιμοι να υπογράψουμε ό,τι μας δώσουν.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Εφόσον πάντως στηθούν κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βλέπει ως -έστω έμμεσο- δίλημμα το ερώτημα «ευρώ η δραχμή», αλλά το ποιος από τους μονομάχους ταυτίζεται ή όχι με την Άγκελα Μάρκελ και τον Βόλκφραντ Σόιμπλε. Τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως δεν τον έχει συναντήσει ποτέ και βλέπει ως μία από τις μεγαλύτερες διαφορές τους την άποψη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αναφορικά με την εφάπαξ παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους και τη έξωθεν δυσφορία, ο κ, Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της προηγούμενης συνεννόησης με τους δανειστές ώστε να αποφύγει αυτά τα «ευτράπελα με τις δηλώσεις μετανοίας και με διαφορετικούς όρους», όπως -κατά τον ίδιον- συμβαίνει τώρα με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Πέρα της οικονομίας, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης εκδηλώνει το ενδιαφέρον του και για την καθημερινότητα του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, χθες τα ξημερώματα επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο της καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί και την έδρα του ΕΚΑΒ. 

Την ίδια στιγμή, σε εσωκομματικό επίπεδο, συνεχίζεται η αξιολόγηση νέων προσώπων προκειμένου να απαρτίσουν τις εκλογικές λίστες. Στην οδό Πειραιώς δηλώνουν πλήρη ετοιμότητα, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις κινήσεις του πρωθυπουργού και ειδικότερα αν θα προσφύγει στις κάλπες πριν από τις 20 Μαρτίου, οπότε θα γίνουν με λίστα, ή μετά από αυτήν την ημερομηνία, άρα να γίνουν κανονικά, με σταυρό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v