Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Τσίπρα σε δίλημμα βλέπει η ΝΔ

Πώς η αξιολόγηση θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο «εγκλωβισμός» του πρωθυπουργού και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Η αύξηση των ανέργων, η περικοπή του ΕΚΑΣ και το… ηθικό πλεονέκτημα.

Τον Τσίπρα σε δίλημμα βλέπει η ΝΔ

Τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για το «τι πραγματικά θέλει» και το «πού το πάει τελικά» προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν στη ΝΔ. Εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκλωβιστεί και βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, από το οποίο -όπως και να’ χει- θα βγει βαριά τραυματισμένος.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν προχωρά όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων με την κοινωνία έχουν διαρραγεί και ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο δίλημμα, το οποίο σχετίζεται εν πολλοίς με τη διαπραγμάτευση: είτε θα κλείσει η αξιολόγηση με νέες υποχωρήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, άρα με νέα μέτρα στους ήδη έντονα επιβαρυμένους πολίτες, είτε θα επιλέξει το σκηνικό ρήξης με τους θεσμούς και θα πάει σε εκλογές, αναζητώντας την ηρωική έξοδο.  

Σε αυτή τη δεινή κατάσταση, όπως τη χαρακτηρίζει η οδός Πειραιώς, αποδίδει την «έντονη νευρικότητα» και τους «ακραίους χαρακτηρισμούς» που χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα σε βάρος της ΝΔ, αντιλαμβανόμενο ότι «τα δυσκολότερα για την κυβέρνηση τώρα ξεκινούν». Το πρόβλημα, σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι «όλα αυτά τα κάνουν σε βάρος της χώρας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ ζητά εκλογές. Κάθε στιγμή που περνά, ζημιώνει όλο και περισσότερο τη χώρα», τονίζει.

Αυτό που επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο και με τα περισσότερα δυνατά οφέλη για τη χώρα μας. Όπως άμεσα, υπογραμμίζουν, πρέπει να υλοποιηθούν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος.

Αντί για αυτά, όπως κατήγγειλε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση διατηρεί την αβεβαιότητα, ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων, καθυστερεί την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Στην πραγματικότητα έχει ήδη υπογράψει νέα μέτρα λιτότητας για το 2018 και για τα επόμενα αρκετά χρόνια, με τη δέσμευσή της για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα». Ως αποτέλεσμα της «τραγικής» διαπραγμάτευσης, θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση και την απαίτηση των δανειστών από τον υπουργό Οικονομικών να τους αποστείλει επιστολή με τις γραπτές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη συνέχεια.

Άνεργοι και ΕΚΑΣ

«Ο κ. Τσίπρας, ως άλλος Άγιος Βασίλης, τις τελευταίες μέρες θέλησε να μοιράσει δώρα χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πράξης του», λέει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, υπενθυμίζοντας ότι και κατά το παρελθόν ο πρωθυπουργός «επιχείρησε να διαπραγματευτεί», με αποτέλεσμα το τρίτο μνημόνιο και τα επιπλέον σκληρά μέτρα.

Η ΝΔ δεν σκοπεύει να ρίξει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, οι οποίοι χθες εστίασαν αφενός στην  «εκτόξευση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων στα 913.044 άτομα» και αφετέρου, στην κατάργηση του 50% του ΕΚΑΣ από 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η μηνιαία μεσοσταθμική απώλεια για κάθε συνταξιούχο, εκτιμά το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο, είναι 200 ευρώ και αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της κύριας σύνταξής του. Κάτι που σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με την απώλεια περίπου 4 συντάξεων.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να κτυπήσει την κυβέρνηση σε ένα από τα μέχρι πρότινος (βάσει δημοσκοπήσεων) θετικά της σημεία, το ηθικό πλεονέκτημα και τη διαφάνεια, βάλλει κατά του Αλέξη Τσίπρα σε πολλά σχετικά επίπεδα ταυτόχρονα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή γαλάζιοι βουλευτές για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς της Βενεζουέλας, αλλά και η υπόθεση της Αυγής και της εξωχώριας εταιρείας που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v