Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νόμος - τάξη» και… ΦΠΑ στην ατζέντα της ΝΔ

Πώς αιτιολογείται η αλλαγή στάσης στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Το εφάπαξ στους συνταξιούχους, η κυβέρνηση και η φορολογία στα νησιά. Στο στόχαστρο οι… μπαχαλάκηδες. Μηνύματα Μητσοτάκη από το Αιγαίο.

«Νόμος - τάξη» και… ΦΠΑ στην ατζέντα της ΝΔ

Διευρύνει την αντιπολιτευτική της ατζέντα η ΝΔ, η οποία, παρά το γιορτινό κλίμα που αρχίζουμε να διανύουμε, δεν σκοπεύει να ρίξει τους τόνους. Με αφορμή μάλιστα τα τελευταία επαναλαμβανόμενα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά στα Εξάρχεια, η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί και πάλι στο «δεξί ακροατήριο», δεσμευόμενη πως από τις πρώτες της προτεραιότητες, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι να επαναφέρει το δόγμα «νόμος και τάξη» σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας. 

Παράλληλα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ήδη προαναγγείλει τη θετική της ψήφο, διαφορετική από την ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας και ήδη έχει ξεκινήσει η επιχειρηματολογία προκειμένου να πειστεί η κοινωνία γι’ αυτήν την αλλαγή στάσης, την οποία ήδη καταγγέλλει εμφατικά η κυβέρνηση.

Θέση της ΝΔ είναι ότι η ίδια πρώτη, ως κυβέρνηση, υπερασπίστηκε επί 3 χρόνια τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και δεν αποδέχτηκε τις απαιτήσεις των δανειστών για κατάργησή του. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, έφερε στη Βουλή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η ΝΔ την καταψήφισε. «Άρα, είναι προφανές ότι εμείς μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας και ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται, σύρεται, να αλλάξει στάση, όχι για όλα τα νησιά, για κάποια νησιά. Και μιλάει για αναστολή του μέτρου για ένα χρόνο», σημειώνει η οδός Πειραιώς. 

Αντίθετα, για το εφάπαξ στους συνταξιούχους, στο οποίο ψήφισε «παρών», η αξιωματική αντιπολίτευση το αποδίδει στην αντίθεσή της στον «τυχοδιωκτισμό και στην ανευθυνότητα» της κυβέρνησης, που «εντός των συνόρων μας μιλούν για 13η σύνταξη και εκτός συνόρων, αλλάζοντας τη ρητορική τους, μιλούν για ένα εφάπαξ επίδομα».

Ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζουν στη ΝΔ, δεν συννενοήθηκε με κανέναν από τους εταίρους μας και αυτό είχε ως συνέπεια να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση, να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και, άρα, ουσιαστικά να μην ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι οι προβλέψεις για το 2,7% ανάπτυξη το 2017 τίθενται εν αμφιβόλω, την ίδια στιγμή που κόβεται το 50% του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, ενώ έχουν ήδη γίνει μειώσεις συντάξεων τριπλάσιες από το επίδομα το οποίο τους δίνει.

Συμβολική κίνηση

Την «πατρότητα» της θετικής στάσης στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά αναμένεται να διεκδικήσει εκ μέρους της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην επόμενη εξόρμησή του στην περιφέρεια, την άλλη εβδομάδα, στην Κω. Από εκεί θα στείλει μηνύματα και για το προσφυγικό, αλλά και προς την Τουρκία όσον αφορά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της. Σε μια συμβολική μάλιστα κίνησή του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί και την Ψέριμο των μερικών δεκάδων κατοίκων, οι οποίοι βλέπουν τακτικά τα τουρκικά μαχητικά να πετούν πάνω από το νησί τους, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες.

Όσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας, η ΝΔ κάνει λόγο για «απαράδεκτη και επιδεινούμενη» κατάσταση, όπου οι πολίτες «αισθάνονται καθημερινά ότι κινδυνεύει η σωματική τους ασφάλεια καθώς και οι περιουσίες τους». Οι πολίτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Βασίλη Κικίλια, είναι όμηροι των «γνωστών-αγνώστων μπαχαλάκηδων, που -λόγω της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας- εξακολουθούν να “αλωνίζουν” στο κέντρο της πρωτεύουσας».

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ζητά από την κυβέρνηση «να καταθέσει -αν έχει- το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για να σταματήσει άμεσα η πυρπόληση τρόλεϊ, λεωφορείων και γενικά τα κρούσματα βίας κι ανομίας στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων από τους κουκουλοφόρους». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v