Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας προς εταίρους: Μη ζητάτε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μόλις οι πιο ακραίοι δανειστές μας φτερνίστηκαν ο Κ. Μητσοτάκης κρυολόγησε. Οι εταίροι να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Τσίπρας προς εταίρους: Μη ζητάτε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν

Η χθεσινή ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Το αγαθό της ασφάλειας και της σταθερότητας είναι πολύτιμο και στην Ελλάδα το απολαμβάνουμε, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

Εκφράζουμε την στήριξή μας στις οικογένειες των θυμάτων, τόνισε ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Απαιτείται όμως ταυτόχρονα αναστοχασμός και πολιτική δράση. Το μέλλον αυτού του κόσμου μπορούν να το διασφαλίσουν η δημοκρατία και η ανεκτικότητα, πρόσθεσε. Σε αυτό το δρόμο προχωράμε και δουλεύουμε ως κυβέρνηση, σημείωσε.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η κατάσταση που περνά η Ελλάδα είναι δύσκολη. Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου έχουν εγκλωβιστεί στην ύφεση, το κοινωνικό κράτος ισοπεδώθηκε, η ανεργία ανέβηκε στα ύψη. Αυτήν την κατάσταση παραλάβαμε το 2015, επισήμανε.

Η κυβέρνησή μας υλοποιεί μια πολιτική εξόδου από την κρίση. Η αντιπολίτευση μας κουνά το δάχτυλο, ενώ αυτή ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας. Δώσαμε μάχες, ανοίξαμε ρωγμές, ανοίξαμε δρόμους και εξασφαλίσαμε μια συμφωνία που οδηγεί σε μια λύση, είπε.

Όπως τόνισε, ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι τα μέσα του 2018. Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα και δεσμεύσεις μετά το 2018, σημείωσε, λέγοντας ότι η κυριαρχία της χώρας θα αποκατασταθεί ακολουθώντας το χάρτη που έχουμε συμφωνήσει.

Ενεργοποιήσαμε το «δότη» και όχι τον κόφτη 

Kινηθήκαμε με γνώμονα την υπεράσπιση των πολιτών και η οικονομία δούλεψε ικανοποιητικά διαψεύδοντας τους καταστροφολόγους. Το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο για την οικονομία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Καταφέραμε μέσα σε ενάμιση χρόνο να μειωθεί η ανεργία. Μόνο το 2016 είχαμε 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι το 2021 η αναγεννημένη Ελλάδα θα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα κρατώντας σταθερές θέσεις. Ενεργοποιήσαμε τον «δότη» και όχι τον κόφτη με στόχο να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους, επισήμανε.

Τόνισε ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου, παρά τις διαφωνίες του Κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ανησυχεί μήπως και με την 13η σύνταξη ανησυχήσουν οι δανειστές μας. Αυτή η ανησυχία εκφράστηκε εκ των υστέρων και μόνο όταν αντέδρασαν συγκεκριμένοι πιστωτές μας, υπογράμμισε.

Μόλις οι πιο ακραίοι δανειστές μας φτερνίστηκαν ο Κ. Μητσοτάκης κρυολόγησε. Εμείς θα προχωρήσουμε το δύσκολο δρόμο και θα υπερασπιζόμαστε τους πιο αδύναμους, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η 13η σύνταξη βγήκε από τους κόπους του λαού. Καταφέραμε να έχουμε απόδοση από την πάταξη της φοροδιαφυγής, πρόσθεσε. 

Οι εταίροι να εφαρμόσουν τη συμφωνία όπως και η Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Απαιτούμε και οι εταίροι να εφαρμόσουν τη συμφωνία όπως πράττει και η Ελλάδα, επισήμανε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι Ευρώπη είναι και οι προοδευτικές δυνάμεις που στήριξαν τις προσπάθειες της κυβέρνησής μας. Αναφέρομε στις χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο των χωρών του Νότου που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο. Είναι τώρα η στιγμή να ανοίξουμε το δρόμο σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Η απάντηση για την Ευρώπη δεν είναι η σκληρή δεξιά, αλλά η συμπόρευση και η προοδευτικότητα, είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Δεν φοβόμαστε την διαπραγματευτική διαδικασία. Το μήνυμα που στέλνω στους εταίρους είναι ελάτε να συνεννοηθούμε αλλά μην ζητάτε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, σημείωσε.

Είμαστε κοντά στη λύση και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πιστεύω ότι ο λαός που άνοιξε πόρτες ανθρωπιάς δικαιούται να έχει μια θετική διέξοδο το συντομότερο δυνατό. Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν διαβρωμένη από τη διαπλοκή και τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα. Βγήκαμε ένα γιγαντιαίο πελατειακό κράτος.

Είναι πλέον σαφές γιατί αυτή η κυβέρνηση χτυπήθηκε τόσο σκληρά από ορισμένα οργανωμένα συμφέροντα. Αποκαταστήσαμε το χώρο της ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Σε αυτούς που ονειρεύονται παρενθέσεις θα πω ότι το καθεστώς ανομίας είναι οριστικά παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια. Πίσω δεν θα κάνουμε. Δεν θα συνεχιστεί η αδιαφάνεια και η διαφθορά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο στόχος μας δεν είναι απλά να ξεφύγουμε από τις οικονομικές συμπληγάδες. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου. Σε αυτή τη διαδικασία έχει σημαντικό ρόλο ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής. Για αυτό το λόγο δώσαμε έμφαση στο να μπει μια τάξη στην καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων.

Το πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα

Δεκάδες μελέτες και τεχνικά έργα προωθούνται μέσω προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ένα πλεονέκτημα της Κρήτης είναι ότι εδώ μπορούμε να παράγουμε μοναδικά προϊόντα. Η κρητική διατροφή είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα. Όραμά μας είναι να προωθήσουμε την κρητική διατροφή.

Υλοποιήθηκαν προγράμματα ενίσχυσης για το ελαιόλαδο της Κρήτης. Κεντρικός στόχος να κρατήσουμε την ύπαιθρο στα πόδια της.

Για τον οδικό άξονα Κρήτης

Ήρθε πλέον η ώρα ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη να υλοποιηθεί. Μιλώ για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, είπε ο Αλ. Τσίπρας

Στόχος μας είναι να ξεκινήσει μες στο 2018 και να εγκαινιαστεί από μια δική μας κυβέρνηση μετά το 2019.

Θα είναι ένα έργο λειτουργικό, με λυμένα τα θέματα της οδικής ασφάλειας. Για τον οδικό άξονα υπήρξε ειδική συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής. Ήδη υπάρχει προφορική συμφωνία με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων για την χρηματοδότηση του έργου.

Για το Καστέλι

Η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι θα δώσει μια αναπτυξιακή άνοδο στο νησί. Το έργο θα προχωρήσει.

Έχει γίνει ήδη το πρώτο στάδιο της δημοπράτησης. Σε λίγους μήνες θα είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κομβικά τα μέτωπα της υγείας και της παιδείας

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κομβικά τα μέτωπα της υγείας και της παιδείας. Για τα δυο νοσοκομεία του Ηρακλείου έχει συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο.

Ένα πρώτο και σημαντικό βήμα για τα νοσοκομεία ήταν η μετάβαση από τις εργολαβίες στις ατομικές συμβάσεις στα νοσοκομεία. Οι συμβάσεις κατοχυρώνουν εργαζομένους και εξοικονομούν πόρους, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την κάλυψη των ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού. Προχωράμε σε διορισμούς ανάλογα με τις δυνάμεις που έχουμε.

Έχει δοθεί βαρύτητα στη μείωση του χρόνου αναμονής του πολίτη στα γκισέ των νοσοκομείων.

Βασικός στόχος μας παραμένει ο εξορθολογισμός στις προμήθειες. Το πάρτι στην υγεία θα τελειώσει. Θα καταφέρουμε να αφήσουμε έργο σημαντικό στο χώρο της υγείας.

Σε ό,τι αφορά την παιδεία ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι φέτος για πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και προσωπικό. Φέτος πετύχαμε αυτό δεν είχε γίνει για 30 χρόνια.

Θα τα καταφέρουμε

Σε αυτή τη μάχη έχουμε μπει με εντιμότητα και με αποφασιστικότητα. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Θα τα καταφέρουμε, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v