Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΑΕ: Βροχή αιτημάτων για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Το 2015 η ΑΔΑΕ παρέλαβε 4.871 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, έναντι 3.780 το 2014.

ΑΔΑΕ: Βροχή αιτημάτων για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Βροχή αιτημάτων για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δέχθηκε το 2015 η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που παρουσίασαν στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Χρήστος Ζαμπίρας, ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Σακκάς και το μέλος της Γεώργιος Μπακάλης.

Το 2015 η ΑΔΑΕ παρέλαβε 4.871 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, έναντι 3.780 το 2014, καθώς και 3.937 εισαγγελικές διατάξεις για παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων, έναντι 4.717 το 2013. Επίσης παρέλαβε 324 διατάξεις που διέταζαν την παύση της άρσης του απορρήτου έναντι 600 το 2014.

Η Αρχή παρέλαβε, επίσης, 2.304 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων -έναντι 1.956 το 2014- για τη διακρίβωση εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η ληστεία, η έκρηξη, η κατοχή εκρηκτικών υλών, η πλαστογραφία, η διακεκριμένη κλοπή, ο εμπρησμός, η αρπαγή, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκβίαση και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και εγκλήματα που προβλέπονται στον νόμο περί ναρκωτικών.

Διευκρινίζεται ότι οι αριθμοί που προαναφέρθηκαν «αφορούν στο πλήθος των διατάξεων/αποφάσεων που εκδίδονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και κοινοποιούνται στην ΑΔΑΕ και δεν συμπίπτουν με τον αριθμό των συνδέσεων/ατόμων για τα οποία διατάσσεται άρση του απορρήτου».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι διατάξεις και τα βουλεύματα που εκδίδονται από τα αρμόδια όργανα και επιβάλλουν την άρση του απορρήτου κοινοποιούνται στην ΑΔΑΕ μέσα σε κλειστό φάκελο, προκειμένου η Αρχή να ελέγχει την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας για την άρση του απορρήτου, σύμφωνα με το Ν. 3115/2003.

Πέρυσι υποβλήθηκαν στην ΑΔΑΕ και 79 καταγγελίες πολιτών ή φορέων, εκ των οποίων οι 71 αφορούσαν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών και οι οκτώ ταχυδρομικές υπηρεσίες. Επίσης, υποβλήθηκαν στην Αρχή 41 ερωτήματα, τα οποία σχετίζονταν με υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εκκρεμούν από το προηγούμενο έτος άλλες 21 καταγγελίες. Από το σύνολο των 92 προαναφερόμενων καταγγελιών, για τις 49 ολοκληρώθηκε η επεξεργασία εντός του 2015, ενώ για τις 19 οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισής τους από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Επίσης, στο τέλος του έτους, 24 καταγγελίες βρίσκονταν σε επεξεργασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v