Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείσιμο της διαπραγμάτευσης «εδώ και τώρα» ζητά η ΝΔ

«Κάθε μέρα που περνά, επιδεινώνει την κατάσταση», καταγγέλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο φόβος για επανάληψη του περσινού… έργου, οι «ψεύτικες μαγκιές» Τσίπρα και οι «ακροβατισμοί» Βαρουφάκη. Οι ευθύνες των πιστωτών και η ανησυχία για τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη.

Κλείσιμο της διαπραγμάτευσης «εδώ και τώρα» ζητά η ΝΔ

Στους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση θα εστιάσει την κριτική της το επόμενο διάστημα η ΝΔ. Κάθε μέρα που περνάει, τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «γράφει όλο και περισσότερο στον λογαριασμό» και η κρίση επιτείνεται συνεχώς.

Το θέμα αναμένεται να αναδείξει και πάλι ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ νωπές είναι οι σχετικές καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θράκη: «Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τους ακροβατισμούς του κ. Βαρουφάκη μάς κόστισε 86 δισ. ευρώ. Η πρώτη αξιολόγηση κόστισε μέτρα πολλών δισ. ευρώ, συν το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, συν τον μόνιμο κόφτη, συν το Υπερταμείο. Και αναμένουμε να δούμε τι θα κοστίσει η δεύτερη αξιολόγηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η οικονομία, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, σέρνεται και υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είχε πει πως αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, θα είναι καταστροφή. «Αυτή η κυβέρνηση έχει σπαταλήσει δύο χρόνια δήθεν διαπραγματευόμενη. Και κάθε φορά μετά τη διαπραγμάτευση, βρισκόμαστε πολλά βήματα πίσω απ’ ό,τι θα ήμασταν αν δεν διαπραγματευόταν καθόλου», αναφέρει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως  κάθε αδικαιολόγητη κωλυσιεργία θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Την ίδια στιγμή, η νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, εκτιμούν στη ΝΔ, θα διογκώσει ακόμα περισσότερο την εσωτερική στάση πληρωμών. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη διαπίστωση πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Οκτώβριο έφτασαν τα 6,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 65% από τις αρχές του 2015. Και αυτό, όπως είπε, «παρά το πρόγραμμα αποπληρωμής τους από τον Ιούλιο, αφού η κυβέρνηση δημιουργεί ταυτόχρονα νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ τους τελευταίους 4 μήνες».

Σημαντικό μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, κατά τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν και οι πιστωτές μας, κυρίως «επειδή υπέδειξαν και ανέχτηκαν τον δρόμο της υπερφορολόγησης», ωστόσο αναμφίβολα τη μεγαλύτερη ευθύνη -κατά την αξιωματική αντιπολίτευση- φέρει πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Θλίψη και καταδίκη

Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις χθεσινές εξελίξεις στην Τουρκία, με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, αλλά και το Βερολίνο, με το νέο τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τη θλίψη του για όσα συνέβησαν: «Θλίψη για τη νύχτα τρόμου σε όλη την Ευρώπη. Θλίψη για τα θύματα στο Βερολίνο, τον Ρώσο πρέσβη, τους πυροβολισμούς στη Ζυρίχη. #berlin"», ήταν η χαρακτηριστική ανάρτηση του προέδρου της ΝΔ στον λογαριασμό του στο twitter, ενώ ειδικά για το θλιβερό συμβάν στην Άγκυρα, την καταδίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως «η τρομοκρατική ενέργεια στη γείτονα εντείνει την αβεβαιότητα και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ασκήσει ουσιαστικό ρόλο σταθερότητας και ασφάλειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v