Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική επίθεση ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα

Καταγγέλλει «ράλι» εξαγγελιών προεκλογικού χαρακτήρα. Στο μικροσκόπιο όλες οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού. Η διαφορετική στάση στην ψηφοφορία για τον ΦΠΑ.

Μετωπική επίθεση ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα

Τον απολογισμό του πρόσφατου ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών τους κάνουν στη ΝΔ. Ο πρόεδρος του κόμματος, που περιοδεύει το Σαββατοκύριακο στη Θράκη, ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του σε δύο επίπεδα: Αφενός με την συνεχή προσπάθεια αποδόμησης προσωπικά του πρωθυπουργού και αφετέρου με την εντονότερη μετάδοση στους πολίτες της Συμφωνίας Αλήθειας που προτείνει για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Με φόντο την πρωτοβουλία Τσίπρα για το επίδομα στους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού (ομιλίες, δηλώσεις, συνεντεύξεις) και αναζητούν τρωτά σημεία για να τα αναδείξουν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η ομιλία του κ. Τσίπρα για τον Προϋπολογισμό, όπου -κατά την οδό Πειραιώς- αυτός προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στην κριτική που του ασκήθηκε για την οπισθοδρόμηση της οικονομίας την τελευταία διετία, αλλά και για τα αυξημένα και κοινωνικά άδικα βάρη.

Μάλιστα, κομματικές πηγές, τον κατηγορούν για «πλεόνασμα θράσους και ψεμάτων», απαριθμώντας μια σειρά από αυτά στα οποία θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες. Ανάμεσά τους, ότι «η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς μέτρα», ότι «γίνεται πολύ σκληρή δουλειά για την αξιοποίηση των λιστών της φοροδιαφυγής», ότι «το τραπεζικό μας σύστημα έχει πλήρως σταθεροποιηθεί χωρίς να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος» και ότι «το 2014 το πλεόνασμα ήταν 0,5% και όχι 1,5%, όπως ήταν ο στόχος».

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, «ο πρωθυπουργός παραμένει απαράλλαχτος. Η μόνη διαφορά είναι ότι παλαιά έλεγε ψέματα για να κερδίσει τις εκλογές, ενώ τώρα για να γαντζωθεί στην καρέκλα του όσο περισσότερο μπορεί».

Την ίδια στιγμή, την ικανοποίησή τους δηλώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση από τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Πεποίθηση στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα περιθώριο αντεπίθεσης, παρά τα «ράλι των εξαγγελιών προεκλογικού χαρακτήρα» στα οποία επιδίδεται ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα.

Δυσάρεστες καταστάσεις

Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες πάντως προκάλεσαν αναταράξεις και εντός της ΝΔ, αναφορικά με τη στάση του κόμματος κατά τις σχετικές ψηφοφορίες. Οι απόψεις ήταν διάφορες και ο προβληματισμός στην ηγεσία, έκδηλος. Έτσι, στο θέμα του επιδόματος στους συνταξιούχους η αρχική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να υπερψηφίσει, ωστόσο τελικά ψήφισε «παρών». Αντίθετα, θετική θα είναι η γαλάζια ψήφος όσον αφορά την ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, με την ηγεσία να θέλει να προλάβει νέες δυσάρεστες -εσωκομματικές και όχι μόνο- καταστάσεις.

«Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά θέματα», σχολιάζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη. Στο επίδομα -υποστηρίζει- ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μεταφέρει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί, σε αδιέξοδο για τη χώρα, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή βέβαια πετσοκόβει τα ΕΚΑΣ και απειλεί να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των συνταξιούχων.

Από την άλλη, στη ΝΔ διεκδικούν την πατρότητα της πρότασης, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «σφύριζε αδιάφορα». Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος τη ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, «δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση σε αυτή τη ρύθμιση. Αλλά προκαλεί λίγο το ότι με την καταστροφική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στις κλειστές κοινωνίες των νησιών, διερράγη ο κοινωνικός ιστός, διαλύθηκε ο τουρισμός, καταστράφηκε η οικονομία τους. Και τώρα έρχεται εκ των υστέρων να τους πει, δείχνοντάς τους με το δάχτυλο από τη Νίσυρο -δεν είδα να πηγαίνει ο κ. πρωθυπουργός στη Μυτιλήνη ή τη Χίο- ότι έναντι αυτών που έχουν συμβεί θα κρατήσει τον ΦΠΑ στα επίπεδα που ήταν».

Ισχυρό μήνυμα

Με μεγάλη προσοχή η ΝΔ παρακολουθεί και τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη αποψινή του ομιλία στην Κομοτηνή, να ετοιμάζεται να εκπέμψει νέο ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία. «Ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη», είχε πει πριν από λίγες μέρες από τα Γιάννενα, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Ταγίπ Ερντογάν:

«Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Και αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες», προειδοποίησε, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v