Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ωρα να πάμε μπροστά χωρίς εκβιασμούς

Σεβασμό στην ανεξαρτησία της χώρας ζητά ο πρωθυπουργός. Τα τέσσερα θέματα που έβαλε στη συνάντηση με Σουλτς. Αδιανόητο να υπάρξει κίνδυνος στην ΕΕ από το έκτακτο επίδομα, διαμήνυσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Τσίπρας: Ωρα να πάμε μπροστά χωρίς εκβιασμούς

Τώρα είναι η ώρα για φύγουμε μπροστά, δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους μου. Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε ένα breakthrough και αυτό να γίνει χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην ανεξαρτησία της χώρας, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα θέματα της συνόδου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της Ευρώπης σε μια κρίσιμη περίοδο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να τηρηθεί η συνθήκη της ΕΕ με την Τουρκία, ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε εμπόδια και να κρατήσουμε την αλληλεγγύη. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη και όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους, συμπλήρωσε.

H συνάντηση με Σουλτς

Στην ανάγκη να μπει τέλος στην αβεβαιότητα στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι:

1. Είναι αναγκαίο να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, λύση για το καλό όλης της Ευρώπης σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

2. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο 2,5%+1,0%.

3. Το ΔΝΤ να αποφασίσει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι Ελλάδα σημαίνει Ευρώπη, άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νέα μέτρα.

4. Δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5%+1,0%. Ως προς τα μέτρα στήριξης ο κ. Σούλτς ήταν σε "γραμμή" Μοσκοβισί! Είναι αδιανόητο, είπε, να υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς τους λόγους, που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο μέσα στο Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v