Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «αγκάθι» και τα μηνύματα Κυριάκου στις Βρυξέλλες

Τα νέα δεδομένα μετά την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup. Το σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα και το σχέδιο για να πειστούν οι δανειστές. Στο τραπέζι από τον πρόεδρο της ΝΔ οι τουρκικές προκλήσεις και το προσφυγικό.

Το «αγκάθι» και τα μηνύματα Κυριάκου στις Βρυξέλλες

Στη σκιά της νέας κόντρας του ΔΝΤ με την Ευρώπη και στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup αλλά και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις αποσκευές του για το νέο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται από αύριο στη βελγική πρωτεύουσα, όπου προγραμματίζει σειρά επαφών με αρχηγούς κρατών και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Γιόζεβ Ντολ.

Το νέο δεδομένο που έχει προκύψει και μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον κ. Μητσοτάκη είναι το σταθερά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% που δεσμεύει τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια, βάσει της συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας. Είναι ένα θέμα που προβληματίζει ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της ΝΔ, αφού η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά δένει τα χέρια και της επόμενης κυβέρνησης, που ο ίδιος αισιοδοξεί ότι θα είναι η δική του.

«Καμιά οικονομία στον κόσμο δεν μπορεί να επιτύχει για μεγάλο χρονικό διάστημα τέτοιο πλεόνασμα», αναγνώρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη σαββατιάτικη ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ενώ και κατά την πρόσφατη ομιλία του σε επιχειρηματίες στη Μεταμόρφωση σημείωνε ότι «το 3,5% είναι ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο, για να μπορούμε να κάνουμε πιο τολμηρά πράγματα στη φορολογία».

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος παρά τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει, έχοντας μάλιστα ήδη αναπτύξει τον σχεδιασμό του: «Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων ελληνικής έμπνευσης, σχεδιασμού και ιδιοκτησίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να υποστηρίξει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε», υποστηρίζει και προσθέτει: «Όταν οι δανειστές μας διαπιστώσουν τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης, θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Δεν θα έχουν κανένα λόγο να επιμείνουν σε τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».  

Πίστωση χρόνου

Όπως επισημαίνουν στη ΝΔ, πιθανή πολιτική αλλαγή με τις επόμενες εκλογές θα προσφέρει ένα πρώτο περιθώριο σχετικής ευημερίας από πλευράς αγορών, κάτι που η τότε κυβέρνηση πρέπει να το εκμεταλλευτεί, γιατί δεν θα διαρκέσει πολύ. «Καμία κυβέρνηση δεν έχει σήμερα μεγάλη πίστωση χρόνου. Πρέπει να πάρουμε τις όποιες δύσκολες αποφάσεις στην αρχή, ώστε να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι έτσι θα βάλουμε μπρος την αναπτυξιακή διαδικασία», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει οι ξένοι να βλέπουν το κόμμα του ως την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

«Εμείς δεν πάμε στην Ευρώπη ούτε ως εκβιαστές ούτε ως το μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας», διαμηνύει, στοχεύοντας να ενημερώσει για μία ακόμη φορά την Ευρώπη για τις θέσεις της ΝΔ στην οικονομία και όχι μόνο σε αυτήν. Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δεχθεί καμία πίεση από το εξωτερικό, ώστε να συναινέσει σε οποιασδήποτε μορφής νέα μέτρα και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι αυτός, στα τετ α τετ που θα έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, θα μιλήσει και πάλι με τα ίδια, σταθερά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί και εντός Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναφερθεί με έμφαση και στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις που σχετίζονται αναπόφευκτα και με το προσφυγικό. Ήδη, πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο νέος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, που είχε επαφές με ηγετικά στελέχη του ΕΛΚ (Γιόζεφ Ντολ, Μάνφρεντ Βέμπερ κ.ά.). Επιδίωξή του, να ενημερώσει για τις ανησυχίες της Αθήνας γύρω από όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και για το κλίμα που διαμορφώνουν οι επιθετικές προς την Ελλάδα τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ακύρωσης της συμφωνίας Τουρκίας - Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v